BNR spera ca FMI va obliga Guvernul sa modifice legea insolventei pentru a proteja bancile

Data publicarii: 26-07-2013 | Finante-Banci

Banca centrala se alatura solicitarilor formulate in ultima vreme de institutiile de credit privind modificarea legii insolventei, intrucat foarte multe companii ar abuza de prevederi si pagubesc bancile, iar prim-viceguvernatorul Florin Georgescu spera ca FMI va impune Guvernului amendarea legii.

"Sper ca in acest acord cu FMI-ul sa fie introdusa si o obligatia pentru a imbunatati legea insolventei, pentru ca nici agentii economici sa nu abuzeze de acesta lege", a spus Georgescu la intalnirea "Mugur Isarescu si invitatii sai".

De altfel, BNR a fost un aparator al sistemului bancar in toate initiativele legislative privind protectia clientilor individuali ai bancilor, pornind de la OUG 50/2010 pana la armonizarea legislatiei interne cu prevederile directivelor europene privind procesele colective ale consumatorilor impotriva clauzelor abuzive din contractele furnizorilor de servicii.

Mai mult, BNR a convins Fondul Monetar International sa solicite guvernului in perioada ultimelor doua acorduri sa nu promoveze legea insolventei personale, in ciuda faptului ca institutia internationala chiar a recomandat introducerea acestei legislatii in alte state din regiune.

Probelema a fost abordata mai putin direct si de guvernatorul BNR Mugur Isarecu care a aratat ca procesul de dezintermediere derulat in prezent este normal, "cand ai ajuns cu datoriile pana la lift", un proces aproape natural, iar cei care au luat imprumuturi trebuie sa-si plateasca datoriile

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: