5 mituri despre apartamentele de la etajele superioare
Data publicarii: 23-07-2013 | ImobiliarePiata imobiliara din Romania este atipica fata de alte piete similare si in ceea ce priveste preferinta pentru locuintele de la etajele superioare ale blocurilor. Daca in alte tari apartamentele de la nivelurile superioare sunt mai apreciate si mai scumpe, in Romania, situatia este diametral opusa, cumparatorii ferindu-se de acest tip de locuinte. In plus, la rubricile de cautari apartamente exista inclusiv criteriul "exclus ultimul etaj”.
Diferitele puncte slabe ale acestor locuinte s-au propagat de-a lungul timpului printre clientii din imobiliare, dar acestea mai sunt valabile doar pentru apartamentele din blocurile vechi. In cazul constructiilor noi de calitate, toate aceste puncte slabe sunt mituri nefondate.
Pericol mai mare in caz de cutremur
Actualele constructii de locuinte sunt realizate conform tuturor normelor de rezistenta si stabilitate adoptate dupa anul 1977 si au structuri menite sa reziste si la cutremure foarte puternice, cu magnitudini de 8° pe scara Richter, fara a suferi avarii majore. Constructiile noi de calitate au structuri realizate complet din beton armat si fundatii de tip radier. Se pot produce fisuri, dar un potential pericol sta mai degraba in obiectele de mobilier care se pot rasturna in timpul unui cutremur astfel ca fiecare locatar ar trebui sa fie atent la acest aspect, indiferent de etajul la care se afla.
In plus, daca structura cladirii este major afectata in timpul unui cutremur, etajul la care se afla locuinta nu va face nicio diferenta, indiferent daca acesta este 1 sau 13.
Avariile periodice ale lifturilor
Daca defectiunea liftului se intinde pe o perioada mai lunga de timp in cazul blocurilor vechi, ceea ce poate deveni o corvoada pentru locatari, acest lucru nu mai este valabil si pentru locuintele noi. Cele mai multe dintre cladirile noi sunt dotate cu generator astfel ca, in cazul unei
avarii in furnizarea cu energie electrica, ascensorul duce persoanele aflate in lift la parter, iar usile se deschid automat, neexistand riscul de a ramane blocate. Blocurile noi de apartamente sunt dotate, de obicei, cu mai multe lifturi astfel ca posibilitatea ca acestea sa se defecteze simultan este minima. Ascensoarele din aceste cladiri sunt permanent supuse reviziilor astfel incat, chiar si in caz de defectiune, acestea sunt remediate in cel mai scurt timp.
Probleme cu utilitatile
Persoanele care locuiesc la etajele superioare in blocurile vechi se plang frecvent de timpul indelungat pe care il au de asteptat pana ajunge apa calda la etajul lor, dar si de lipsa caldurii din apartamente. Nu este insa cazul apartamentelor din cladirile nou construite. In acest caz, instalatiile noi pentru apa si caldura reduc considerabil timpul de asteptare, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu centrala proprie, fie a blocului, fie de apartament. In ceea ce priveste presiunea apei, spre deosebire de blocurile vechi, cele noi sunt prevazute cu statii de pompare (hidrofoare) pentru a preintampina orice fel de problema din acest punct de vedere.
Pierderea caldurii din apartament prin peretii exteriori nu mai este nici ea valabila intrucat constructiile noi sunt izolate termic.
Infiltratii din cauza apei de pe acoperisul ultimului etaj
Producerea de infiltratii din cauza apelor pluviale stranse pe plafon este un alt risc la care sunt supuse doar apartamentele aflate in blocurile vechi, locatarii fiind nevoiti in aceste cazuri sa efectueze reparatii ulterioare atat in interiorul locuintei, cat si la plafon.
In cazul ansamblurilor de locuinte de calitate ridicate recent, inginerii constructori au prevazut sisteme speciale care sa reduca acest risc. Plafoanele sunt proiectate atent luand in calcul in primul rand acest pericol, apele pluviale de pe acoperis si de pe terase sunt colectate, evacuate prin sifoane de pardoseala, dirijate catre instalatiile interioare si, ulterior, catre reteaua de canalizare a orasului.
Departe de spatiul verde
Dorinta multor locatari de bloc care viseaza la propriul spatiu verde amenajat conform preferintelor personale este acum indeplinita si la etajele superioare ale blocurilor noi. Desi la distanta mare fata de sol, acestia beneficiaza acum de balcoane si terase spatioase unde pot avea propriul colt de natura, un balansoar confortabil, dar si o priveliste de la inaltime asupra orasului.
Cum punctele slabe ale locuintelor de la etajele superioare din blocurile vechi nu se mai aplica in cazul celor mai multe dintre cladirile noi, cei interesati sa se mute la inaltime nu ar trebui sa uite si de alte avantaje de care pot beneficia: au o priveliste unica de care se pot bucura in fiecare zi, propria terasa spatioasa ce le asigura linistea si intimitatea, un aer mai curat, la distanta de gazele de esapament si de zgomotul orasului, precum si lipsa vecinilor de la etajul superior.
Despre Adama
Adama este un dezvoltator de top, activ in Romania, Moldova, Ucraina si Turcia. Compania a construit pana in prezent peste 1650 de apartamente si cateva zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale si birouri, in cadrul a numeroase proiecte finalizate: in Bucuresti - Evocenter One, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Selecta, in Ploiesti - Evocasa Orizont, Bacau - Evocasa Completa, Brasov - Evocasa Viva, Iasi - Copou Bellevue si Cluj. Numarul unitatilor vandute de catre Adama se ridica la peste 1.100.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani