Liber la salariile pe microfirma si in 2007
Data publicarii: 06-11-2006Proiectul normelor de aplicare prevede ca analiza indeplinirii acestei conditii se va efectua pentru anul fiscal 2008 si pentru anii fiscali urmatori.
Asadar, oricare ar fi obiectul de activitate al microintreprinderii, aceasta va beneficia anul viitor de un impozit de 2% pe venit, o surpriza de proportii dupa ce Guvernul a afirmat ca vrea sa termine cu salariile luate pe microfirma.
Un an cu frica-n sin
La inceputul anului, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca va elimina acest regim fiscal preferential pentru ca nu vrea cote diferentiate de impozitare. El argumenta atunci ca majoritatea microfirmelor sint infiintate pentru incasarea salariilor, statisticile aratind ca mai mult de jumatate dintre ele au un singur angajat. Dupa Vladescu, si microintreprinderile ar fi urmat sa plateasca anul viitor impozit de 16% pe profit, ca si celelalte firme. Parlamentarii au decis insa altfel cind au votat, in vara, Codul fiscal valabil pentru anul viitor.
Au stabilit un impozit chiar mai mic decit anul acesta, de 2% fata de 3%, dar, la insistentele Guvernului, au "amendat" firmele de consultanta. Pesemne ca, pina astazi, Ministerul Finantelor nu a gasit o formula de separare a microfirmelor de consultanta de cele de productie. Asa ca si-a dat un an sa se gindeasca la acest lucru. Cel putin asa reiese din proiectul normelor de aplicare a Codului.
Mecanismul de care se teme Vladescu este simplu. O persoana fizica isi face o microfirma, fiind singurul angajat al acesteia. Apoi face contract de prestari servicii cu firma la care lucreaza si plateste impozit pe venit de doar 3%, fata de 16% cit ar trebui sa plateasca intr-o relatie angajat-angajator.
Depasirea plafonului
Noul Cod fiscal aduce inca o noutate la regimul de impozitare a microfirmelor. Este vorba despre agentii economici care depasesc in timpul anului fiscal plafonul de venituri de 100.000 de euro pina la care o firma este considerata microintreprindere.
Daca, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro, aceasta va plati impozit pe profit, luind in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepind cu trimestrul in care s-a depasit limita de venituri, fara a se datora majorari de intirziere.
La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentind impozitul pe venit efectuate pina la acel moment, prevede Codul fiscal. Normele precizeaza ca firma ajunsa in aceasta situatie trebuie sa instiinteze organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat, prin depunerea la Administratia Financiara a unei declaratii de mentiuni.
83% dintre firmele romanesti sint microintreprinderi. O astfel de firma trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba maximum noua angajati si sa realizeze venituri de maximum 100.000 de euro pe an. Proiectul normelor de aplicare a Codului fiscal pe 2007 este deocamdata supus dezbaterii publice.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului