Certificatul energetic pentru cladiri devine obligatoriu din 20 iulie

Data publicarii: 19-07-2013 | Finante-Banci

Certificatul de performanta energetica devine obligatoriu pentru jucatorii din piata imobiliara, din 20 iulie 2013, dupa ce Legea 159/2013, modificata, a fost publicata in Monitorul Oficial, pe 15 mai, informeaza portalul imobiliar Imopedia.ro.

Oricine vrea sa vanda, sa inchirieze sau sa construiasca o proprietate, trebuie sa plateasca un evaluator care sa intocmeasca documentatia pentru certificatul energetic. In lipsa certificatului verde, amenda poate ajunge pana la 10.000 lei, adica echivalentul a peste 2.000 euro. Mai mult, exista riscul ca nici clientii sa nu mai accepte proprietati despre care nu stiu cat de multa energie consuma, potrivit specialistilor imobiliari de la Imopedia.ro. 

Certificatul energetic se aplica oricarei tranzactii, indiferent de tipul acesteia, de cladire sau de destinatia acesteia. 

Potrivit Imopedia.ro, incepand cu data de 20 iulie 2013, intocmirea certificatului de performanta energetica este obligatorie pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, constructii destinate activitatilor sportive, cladiri pentru servicii de comert, alte tipuri de cladiri consumatoare de energie. 

Certificatul vizeaza cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, cladirile care se construiesc precum si cladirile cu o suprafata utila de peste 500 metri patrati, aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice, precum si in cazul cladirilor in care functioneaza institutii care presteaza servicii publice. 

Pentru toate acestea, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, o copie a certificatului. Acest lucru trebuie sa se intample inainte de semnarea contractului, pentru a-i da posibilitatea clientului sa afle exact care este performanta energetica cladirii de care este interesat. 

In cazul cladirilor cu o suprafata utila de peste 500 metri patrati, detinute sau administrate de autoritatile publice, certificatul trebuie sa fie afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului. 

'Preturile depind in functie de evaluatori, se negociaza, dar vorbim despre 500-600 lei pentru un apartament cu patru camere. Este un pret derizoriu, iar volumul de munca este incredibil de mare. Ca specialist, trebuie sa vezi starea terasei, sa mergi in subsol sa vezi daca este contor general de caldura, anul instalarii, modelul, nu te rezumi numai la vizionarea apartamentului. Se fac masuratori in interior, exterior, terasa, casa scarii si subsol si abia apoi se fac aceste determinari de consumuri. Sunt foarte multe calcule pana ajungi sa completezi acest document', explica reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Auditorilor Energetici, citati de Imopedia.ro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: