SUA exercita presiuni asupra Venezuelei pentru a nu-l primi pe Edward Snowden
Data publicarii: 19-07-2013 | InternationalSUA au inceput sa intreprinda actiuni pentru a face presiuni asupra Venezuelei cu scopul de a o impiedica sa acorde refugiu fostului consultant al CIA Edward Snowden. Washingtonul a inceput saptamana trecuta prin a revoca vizele de intrare in SUA pentru oficialii guvernului venezuelan si oamenii de afaceri legati de regimul chavist.
Secretarul de stat al SUA, John Kerry, l-a avertizat pe omologul sau venezuelean, Elias Jaua, cu luarea unor masuri suplimentare alte masuri daca azilul acordat lui Snowden devine efectiv, precum suspendarea vanzarii de benzina si a altor derivate din petrol, lucru vital pentru aceasta tara caraibiana, noteaza vineri ziarul ABC.
John Kerry l-a sunat pe Jaua in seara in care Snowden a facut public comunicatul prin care accepta azilul politic oferit de Venezuela, chiar daca isi exprima imposibilitatea momentana de a ajunge in tara. Intr-un limbaj dur, potrivit celor care au auzit conversatia, Kerry i-a transmis lui Jaua importanta extrema pe care SUA o acorda acestui caz si l-a avertizat ca niciunui avion venezuelan, suspectat ca l-ar putea transporta pe Snowden, nu i se va permite sa survoleze spatiul aerian al SUA sau al altei tari membre a NATO.
Kerry i-a dat de inteles ca Edward Snowden s-ar afla in siguranta nici avionul prezidential al lui Nicolas Maduro, sugerandu-i ca s-ar repeta incidentul in care a fost implicat avionul presedintelui bolivian Evo Morales - nevoit sa aterizeze fortat pe aeroportul din Viena la inceputul acestei luni, fiind suspectat ca la bordul sau s-ar afla fostul analist al CIA - avertizand ca Maduro ar trebui sa mearga personal sa-l ia pe Snowden . 'Imunitatea nu este a avionului, ci a presedintelui', a precizat el.
Revocarea vizelor oficialilor guvernului si oamenilor de afaceri venezueleni este efectiva din 11 iulie, cand au primit aceasta notificare din partea Ambasadei SUA la Caracas. Masura, care nu afecteaza restul turistilor din aceasta tara, ii vizeaza mai ales pe oamenii de afaceri si pe politicienii care ar putea face presiuni asupra presedintelui Maduro sa renunte sa-i intinda mana fugarului american.
SUA ameninta si cu suspendarea livrarilor de benzina si altor derivate din petrol catre Venezuela. Desi aceasta este un mare producator si exportator de petrol, SUA au posibilitati mai mari de rafinare si prelucrare a petrolului. SUA cumpara lunar 500.000 barili de benzina si alte produse destinate incalzirii termocentralelor. Achizitioneaza si 350.000 de barili de MTBE, un aditiv menit sa creasca cifra octanica a benzinei, care este atat de necesara parcului auto venezuelan.
O alta masura coercitiva ar putea fi materializarea acuzatiilor impotriva liderilor regimului chavist, pe care Washingtonul le-a acumulat de-a lungul timpului, pentru implicarea acestora in trafic de droguri, spalare de bani si alte actiuni ilegale. John Kerry ar fi mentionate si cateva nume in conversatia cu Jaua.
Temerea Washingtonului este ca Snowden sa profite de azilul temporar oferit de Rusia pentru a pleca de pe aeroportul moscovit si a se refugia in ambasada Venezuelei din capitala rusa, sau in al punct al tarii de unde ar putea lua mai usor un zbor spre Caracas. Daca ar pleca de exemplu din Vladivostock, in Siberia, ar putea face o singura escala in Nicaragua, evitand survolarea altor tari.
Un astfel de traseu l-ar putea face doar avionul prezidential al lui Maduro, avand in vedere ca avioanele folosite de compania petroliera PDVSA sunt mai mici (DC Falcon 9000 similar avionului prezidential al lui Evo Morales). Doar un Boeing 707 ar putea acoperi aceasta distanta, fara necesitate de realimentare, dar este putin probabil ca fortele militare sa doreasca sa intre intr-o confruntare atat de directa cu Washingtonul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile