Pleci in vacanta? E mai bine sa platesti cu cardul sau cash?

Data publicarii: 15-07-2013 | Finante-Banci

Cardurile de debit au ajuns sa fie folosite pe scara larga si in Romania, chiar daca nu intotdeauna asa cum trebuie. Aceste instrumente de plata au unele avantaje si pentru calatoriile in afara tarii, dar trebuie mare atentie la costurile ridicate.

In Romania erau in circulatie 11,4 milioane de carduri de debit la sfarsitul lunii martie. Cei mai multi romani utilizeaza in mod incorect cardul si isi retrag salariul de la bancomat din prima zi in care il primesc, ceea ce inseamna comisioane platite catre banca.

Cardul poate fi un instrument util inclusiv pentru calatoriile in strainatate, dar trebuie mare atentie la costuri.

Un studiu MasterCard publicat recent arata ca 91% dintre respondentii din Europa isi iau cardurile cu ei in vacanta, dar asta nu inseamna ca le si folosesc neaparat. Si au si ceva motive.

Avantajele cardului

Cardul de debit este mai confortabil de utilizat, banii de pe card sunt mai greu de furat decat cash-ul, iar daca plasticul este pierdut, banii sunt in siguranta in cont.

Platile se fac rapid la magazine, la restaurant, la benzinarii, la orice POS si nu poarta comisioane.

Avantajele se opresc, insa aici.

In cazul in care cardul este in lei si este folosit in strainatate, este taxat schimbul valutar, in functie de banca, si aici detinatorul de card trebuie sa fie atent.

Atentie la cursul de schimb

Fiecare banca are o politica proprie in ceea ce priveste comisionarea tranzactiilor valutare. Bancile folosesc, in general, o referinta pentru cursul de schimb (cursul BNR, cursul spot, Visa sau MasterCard) la care se adauga un comision, de regula de 2% din suma schimbata. Cursurile Visa si MasterCard sunt foarte apropiate de cursul BNR (0,02-0,03%).

La sediile bancilor, cursul pentru tranzactiile valutare cash este, de regula, cu aproximativ 0,5% peste cursul BNR.

In plus, la casele de schimb valutar de pe strada, clientii beneficiaza de un curs de schimb si mai bun decat cel de la banca.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: