Superporumbelul Bernanke
Data publicarii: 12-07-2013 | Finante-Bancide Steen Jakobsen, economist sef Saxo Bank
Nu pot spune ca nu sunt dezamagit… Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana si presedintele ei, Mario Draghi, au intors directia discursului cu 180 de grade, incercand sa ne linisteasca si sa transmita disperati un semnal ca dobanzile vor mai ramane la un nivel scazut pentru ceva timp. Asa ca nu trebuia sa fiu foarte surprins daca si presedintele Bancii Federale a SUA, Ben Bernanke, (poreclit Dl.Super-Usor) va face acelasi lucru!
Acum mai putin de o luna, Banca Federala uimea o lume intreaga prognozand o rata a inflatiei sub cea targetata, afirmand ca "efectul inflatiei a fost tranzitoriu”. Ei bine, vraja a tinut o singura luna. Acum, vine si reactia, iar Bernanke simte ca nu-si poate indeplini niciunul din cele doua angajamente ale mandatului: inflatia si somajul. Asa se explica, poate, de ce a declarat ca "pentru a prevedea cat de cat viitorul, e nevoie de o politica foarte flexibila”.
Declaratiile* de super…porumbel au continuat:
Bernanke: e prea devreme sa spunem ca SUA au scapat de constrangerile fiscale
Bernanke: inflatia si locurile de munca semnaleaza ca e nevoie de mai multa stimulare monetara din partea Bancii Federale
Bernanke: inflatia in scadere poate fi un lucru rau pentru economie
Bernanke: avem nevoie de o politica foarte flexibila
(*sursa: Zerohedge.com)
Intr-un fel, n-ar fi trebuit sa ma surprinda: Bernanke i-a promis lui Milton Friedman, cand acesta din urma implinea 90 de ani, ca nu va permite Bancii Federale sa inaspreasca politica monetara prea devreme. Iata finalul discursului sau din 2002: "Dati-mi voie sa inchei facand un pic abuz de functia pe care o am, de reprezentant al Bancii Federale. Le-as spune, Annei si lui Milton: in ceea ce priveste Marea Recesiune, ati avut dreptate, am comis-o si ne pare rau. Dar, datorita voua, nu o vom comite din nou”.
Lectia? In mod clar, am invatat ca Bernanke foloseste dublul standard in discursul sau intru normalizare.
Mentinerea unei dobanzi acceptabile pentru un termen lung si pre-avertisment dat pietei privind schimbarile posibile prin obiectivele macro.
Reactia la eventuale "bule” prin cadrul prudent, aplicat la nivel macro: metoda veche si buna de a aplica anumite colaterale bancilor pentru a creste capitalul si a reduce leverage-ul, in loc sa permita aparitia preturilor excesive in piete foarte active si pe piata de creditare.
Bernanke nu va permite pietei sa stabileasca dobanzi mai mari raportat la ciclul economic, dar crede cu tarie ca orice tangenta cu un nou "bubble” trebuie evitat prin acest "cadru prudent la nivel macro”. Prin reguli si cerere de capital catre banci.
In concluzie, Bernanke a mai scapat o data ca prin urechile acului, dar pretul s-ar putea sa fie cam mare - Banca Federala, la fel ca BCE, a fost lasata sa vorbeasca in pustiu, in loc sa faca ceva pentru piata. Decizia pentru o noua emisiune monetara a fost din nou amanata pentru dupa toamna. Si, asa cum semnala Banca Internationala de Settlement (BIS), bancile americane nu mai sunt dispuse sa faca "orice este posibil” pentru a trece peste criza. In orice caz, bancile nu pot "repara” ce se intampla cu finantele familiilor si ale institutiilor financiare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile