Precizari ASF privind cercetarile DIICOT la BCR Asigurari de Viata VIG SA

Data publicarii: 10-07-2013 | Finante-Banci

Referitor la cercetarile efectuate de catre DIICOT fata de persoane cu functii de conducere si angajati din cadrul societatii de asigurari BCR Asigurari de Viata VIG SA, Autoritatea de Supraveghere Financiara doreste sa faca urmatoarele precizari:

Asigurarile de viata incheiate de BCR Asigurari de Viata VIG SA sunt asigurari facultative in care drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.

Prin urmare, drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare dar trebuie sa respecte prevederile legale.

Acestea se refera la interzicerea rascumpararilor partiale mai devreme de 6 luni de la incheierea contractului. 

Prevederile legale (OUG 61/2005) stabilesc: ''orice alta plata indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau reprezentand restituirea rezervei in conditiile legii, nu va putea fi efectuala mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare''.

Aceasta prevedere legala a fost preluata in art. 2234 alin.(2) din Codul Civil cu modificarile si completarile ulterioare.

Tocmai pentru a preveni disimularea platilor de natura salariala facute prin intermediul contractelor de asigurare (cu rascumparare lunara), CSA a luat masuri de reglementare inca din anul 2004 care limitau rascumpararile la un interval de minimum 6 luni de la incheierea contractului. Acestea au fost nuantate in legislatie in anul 2005 si asa cum mentionam anterior, prevederile au fost preluate in Codul Civil.

In competenta Autoritatii de Supraveghere financiara poate intra, in procedura de control, verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate (respectarea termenului de 6 luni). Dar constatarile de natura fiscala sau evaziune fiscala (cum sunt cele care reies din ancheta DIICOT) fac obiectul atributiilor autoritatilor subordonate sau coordonate de catre Ministerul Finantelor Publice.

ASF poate sanctiona asiguratorii pentru nerespectarea prevederilor privind termenele de rascumparare, ceea ce a si facut in trecut.

In cazul BCR Asigurari de Viata VIG SA, in perioada august-septembrie 2009 (perioada care face subiectul anchetei DIICOT), CSA - entitate care a fost comasata in ASF - a efectuat un control inopinat la BCR Asigurari de Viata VIG SA. In obiectul controlului a intrat si verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate.

Controlul din 2009 a constatat printre altele ca pentru un numar de 34 de contracte de asigurare cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie.

Ca urmare a constatarii de mai sus, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a sanctionat cu avertisment scris membrii Directoratului societatii BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group SA, conform politicii de sanctionare graduala si progresiva, obligand totodata societatea sa informeze CSA cu privire la modul de indeplinire a masurilor stabilite prin procesul verbal de control.

Prin urmare, Autoritatea de Supraveghere Financiara invita publicul sa faca distinctia intre activitatile economice care fac obiectul contraventiilor si pot fi puse in sarcina societatilor de asigurari de catre ASF si suspiciunile privind evaziunea fiscala care fac obiectul autoritatilor de control fiscal si sunt indreptate impotriva unor agenti economici banuiti ca ar fi folosit contracte de asigurare pentru a disimula plati salariale.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va colabora si pe viitor cu toate institutiile statului in vederea celor mai bune reglementari a aspectelor sesizate de acestea.

Precizam inca o data ca astfel de contracte nu sunt obligatorii, sunt facultative si trebuie sa respecte legislatia in vigoare (printre altele sunt interzise plati partiale sau totale mai devreme de sase luni de la incheierea contractului de asigurare).

Comunicat de presa


Ultimele stiri pe BankNews.ro: