Cum pastreaza BNR banii Romaniei
Data publicarii: 04-07-2013 | Finante-BanciBNR a crescut ponderea dolarului american in structura rezervei valutare anul trecut si a ales sa plaseze mai multi bani in depozite.
Mai multi dolari
Pe monede, ponderea euro in totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfarsitul anului 2012 pana la 72,7%, de la nivelul de 76,7% consemnat la finele anului 2011. In aceeasi perioada, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 4 puncte procentuale, pana la 18,7 %.
Rezervele valutare de 31,2 miliarde de euro (138,2 miliarde de lei) erau structurate astfel:
22,77 de miliarde de euro (100 de miliarde de lei)
7,7 miliarde de dolari (25,8 miliarde de lei)
alte valute: echivalentul a 11,8 miliarde de lei
Depozite mai mari
BNR a tinut mai multi bani in numerar si depozite in 2012 fata de 2011, 29,8% fata de 18,1%. Pe de alta parte, a scazut ponderea detinerilor de datorie guvernamentala de la 71,6% la 62,6%.
Potrivit BNR, banii au fost plasati in depozite in conditiile in care titlurile de stat cu rating inalt au avut randamente foarte scazute sau negative anul trecut.
"In anul 2012, ponderea obligatiunilor guvernamentale in totalul rezervelor valutare s-a diminuat in conditiile in care randamentele la care ar fi putut fi achizitionate titlurile de stat europene care se incadrau in parametrii strategiei multianuale s-au situat fie in teritoriul negativ, fie la niveluri prea scazute tinand cont de gradul de risc incorporat si de alternativele investitionale. Pe de alta parte, ponderea numerarului si a depozitelor a fost majorata", se arata in Raportul anual al BNR.
Plasamentele in depozite la vedere au crescut de la 8 miliarde de lei la 30,7 miliarde de lei (echivalentul a 6,95 miliarde de euro).
Sumele tinute in depozite la termen s-au redus de la 15,2 miliarde de lei la 7,9 miliarde de lei (300 de milioane de euro, 950 de milioane de dolari si 630 de milioane de lire sterline). Acestea sunt plasate la o banca centrala din Uniunea Europeana si la o institutie finaniara din afara UE.
BNR a plasat la Banca Mondiala alte 1,8 miliarde de lei (550 de milioane de dolari).
Titluri de stat
Detinerile de datorie guvernamentala si datorie a institutiilor supranationale si datorie a bancilor comerciale ale BNR au scazut de la 114,5 miliarde de lei la 94,6 miliarde de lei.
In titlurile de stat ale trezoreriilor europene erau plasate 64,4 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro), in scadere de la 83 de miliarde de lei (19,2 miliarde de euro la sfarsitul lui 2011).
BNR a pus mai multi bani in titlurile de Trezorerie americane: 16,1 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut (4,8 miliarde de dolari), fata de 10,3 miliarde de lei in 2011 (3,1 miliarde de dolari).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani