Bancile centrale incep sa fuga de moneda europeana

Data publicarii: 03-07-2013 | Finante-Banci

Gradul de utilizare a euro ca moneda de rezerva pe piata internationala a scazut anul trecut din cauza crizei datoriilor din Europa, a apreciat Banca Central Europeana (BCE), intr-un raport publicat marti, transmite The Wall Street Journal.

Monedele care nu sunt utilizate in mod traditional ca monede de rezerva, precum dolarul canadian sau dolarul australian, au castigat teren in conditiile in care cele doua tari se bucura de o crestere stabila si datorii mai mici decat alte mari economii.

In raportul sau anual cu privire la rolul international al monedei euro, BCE apreciaza ca pondere euro in rezervele valutare detinute de bancile centrale din intreaga lume a scazut pana la 23,9% in 2012 de la 25,1% in 2011. Ponderea dolarului american a ramas nemodificata la 61,9%, in timp ce ponderea 'altor' valute a crescut pana la 6,1% de la 5,7%, devansand ponderea yenului japonez (3,9%) si a lirei sterline (4%). BCE subliniaza ca aceasta este cea mai mare pondere a 'altor' valute inregistrata de la inceputul anilor 1970, cand a luat sfarsit sistemul valutar international infiintat la conferinta de la Bretton Woods, din 1944.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: