Cum se lucreaza in IT-ul romanesc
Data publicarii: 03-11-2006Poate surprinzator mai este si ca, in afara de cateva cazuri, productivitatea muncii scade cu cat numarul angajatilor este mai mare. Faptul ridica semne de intrebare daca ne referim la randamentul managerilor din Romania sau la investitiile pe care angajatori de top le realizeaza in programele de dezvoltare personala si profesionala, in salarii de mii de euro sau in beneficii precum telefon mobil, laptop sau autoturism de serviciu.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei a lansat recent, pentru anul 2006, un top al firmelor care activeaza in tara noastra si a folosit, printre altele, si criteriul eficientei resurselor umane. Un clasament al primelor 10 companii de IT in plan local, realizat in functie de eficienta resurselor umane, poate conduce, cu cateva exceptii, la ideea ca firmele care au avut mai putini angajati i-au utilizat pe acestia intr-un mod mai eficient. Prima jumatate a clasamentului cuprinde firme cu mai putin de 200 de angajati, in timp ce ultimele pozitii apartin companiilor care depasesc aceasta cifra, ajungand chiar si la 1.000 de angajati.
Avantajele cresc, eficienta scade
Siemens VDO Automotive a continuat sa investeasca in 2006 in dezvoltarea si recrutarea de personal, pentru a ajunge astfel la un numar de peste 1.500 de angajati. La cei peste 1.000 de angajati din 2005, Siemens ocupa ultima pozitie in topul eficientei resurselor umane, cu 21,34 puncte. Si investitiile au mers mai departe.
Potrivit reprezentantilor companiei, conditiile de munca din Siemens VDO Automotive sunt, in unele situatii, chiar mai bune decat cele din orice locatie Siemens din lume: birouri moderne cu mobilier de calitate si echipamente de ultima generatie.
"Toate companiile din IT incearca sa isi sustina angajatii, insa nimeni nu poate fi multumit pana la capat daca isi doreste sa progreseze, pentru ca vor exista intotdeauna firme ce vor oferi salarii mai mari. Conditiile de munca sunt bune aici. Da, sunt multumit la Siemens", spune Cosmin Axente, software developer la sediul din Timisoara.
Printre beneficiile angajatilor se numara tichete de masa, telefon mobil, preturi reduse la produsele firmei, dar si asigurari private de sanatate sau cursuri de pregatire profesionala. De asemenea, compania pune la dispozitia personalului o cantina in interiorul firmei si acorda subventii pentru activitati sportive. Angajatii mai beneficiaza de concediu pentru evenimentele personale sau de suport financiar in probleme care apar in viata privata.
Si S&T Romania a continuat sa investeasca in 2006 in conditiile de munca. Compania si-a marit numarul mediu de angajati, de la 80 in 2005 la 200 in prezent. Indicele eficientei acestora ajunge la 73,87 puncte. Locul cinci pentru S&T.
Noul sediu S&T, aflat intr-o locatie centrala din Bucuresti, face parte din categoria birourilor de clasa A, cu un spatiu de lucru modern ce beneficiaza de multe dotari. "Avem chiar si un colt de natura cu un acvariu de mari dimensiuni, menit sa faciliteze relaxarea colegilor", spune Beatrice Vana, HR Manager S&T.
O alta companie care pune accent pe nevoile din plan personal ale celor aproximativ 200 de angajati este Romsys. In clasamentul pe 2006 al Camerei de Comert, firma ocupa locul patru, cu 181 de angajati si 73,90 puncte.
"La noi vine crema din universitati, iar angajatii privesc firma ca pe o academie de IT, din cauza complexitatii si unicitatii proiectelor la care lucreaza", spune Daniela Nichita, marketing manager Romsys. Pe de alta parte, cei care parasesc compania pentru firme din strainatate sunt bine cotati. Investitiile in conditiile de lucru sunt ridicate, cele mai importante aspecte fiind bifate.
In afara de telefon, laptop sau masina de serviciu, prin programul de lucru conducerea isi doreste ca angajatii sa aiba o viata sociala activa pentru ca eventualele probleme din plan personal sa nu se repercuteze asupra activitatii profesionale.
Oracle Romania a investit masiv in resursele umane, daca luam in considerare faptul ca in prezent compania numara peste 700 de angajati, iar in 2005 erau doar 244. Cu 65,23 puncte in topul Camerei de Comert pe 2006, Oracle este pe pozitia a sasea la capitolul eficientei resurselor umane.
"Conditiile de munca de aici sunt foarte bune. Salarizarea este peste media din domeniu. Am mai lucrat in IT, am venit aici pentru companie si salariu si sunt multumit.
Singura chestie care stiu ca nu e facila este promovarea, dar, in fond, nicaieri nu este usor sa promovezi", isi povesteste experienta la Oracle un angajat din departamentul de suport tehnic.
Personalul Oracle poate beneficia de masina de serviciu sau telefon mobil. Reprezentantii companiei spun ca "angajatii lucreaza in sedii moderne, unde s-a urmarit sa se intruneasca atat criterii functionale, cat si estetice: decoratiuni interioare si plante".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman