Luni se schimba sistemul de penalizare a datoriilor la stat - plata pe zi de intarziere

Data publicarii: 27-06-2013 | Finante-Banci

De luni, sistemul de penalizare a datoriilor catre stat se schimba. Va fi introdus un nou sistem de penalizare, pe zi, care il va inlocui pe cel actual care se aplica in trepte procentuale functie de vechimea datoriei.

Incepand cu 1 iulie 2013, nivelul penalitatilor de intarziere va fi de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, pentru obligatiile de plata scadente dupa aceasta data, respectiv 7,3% pe an.

Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor, care raman aplicabile in proportie de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere, respectiv 14,6% pe an.

Penalitatile de intarziere reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Dobanzile reprezinta echivalentul prejudiciuluii creat titularului creantei fiscale ca urmare a neachitarii de catre debitor a obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Pentru obligatiile de plata cu scadenta pana la 1 iulie 2013, care se sting dupa aceasta data, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit legislatiei din prezent.

Respectiv, daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse. Daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse. Dupa implinirea termenului de 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: