Constantin (MADR): Comisia Europeana a aprobat deblocarea Programului Operational de Pescuit
Data publicarii: 21-06-2013 | Finante-BanciComisia Europeana a deblocat Programul Operational de Pescuit (POP), in zilele urmatoare vor veni in Romania inca 50 milioane de euro reprezentand plati pe care statul roman le-a suportat, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
'Ieri am primit de la Comisia Europeana o scrisoare oficiala prin care s-a confirmat faptul ca Programul Operational de Pescuit a fost deblocat. In Romania platile care fusesera intrerupte in ianuarie 2012 au fost astazi deblocate. Comisia Europeana vorbeste ca platile au fost intrerupte in 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficiente grave in functionarea sistemului de management si control. Astazi, dupa toate lucrurile care s-au intreprins de catre autoritati, CE apreciaza progresele semnificative facute de autoritatile romane si confirmate de autoritatea de audit si de auditorii europeni si comunica faptul ca va proceda imediat la reluarea platilor din Fondul European de Piscicultura. Practic, pentru Romania inseamna faptul ca, daca dintr-un program care are o valoare de 307 milioane de euro, pana la 1 ianuarie 2012 am atras doar 14 milioane de euro, in zilele urmatoare vor veni in Romania inca 50 milioane de euro reprezentand plati pe care statul roman le-a suportat, deci platile au fost facute de la buget catre fermieri si care nu au fost decontate de CE', a spus Daniel Constantin.
Acesta a spus ca deficientele inregistrate de guvernarea PDL au mai cauzat anumite pierderi.
'In anul 2012, din pacate, au fost dezangajate 22 de milioane de euro din cauza acestor deficiente si din caza faptului ca ele au fost atat de mari incat n-am putut sa deblocam programul pana in acest moment, este un risc major pe care-l avem si in 2013, sa avem o dezangajare de 10 milioane de euro', a spus Constantin.
De asemenea, ministrul Agriculturii a explicat faptul ca programul este deblocat, iar platile vor fi facute. Ultimele sesiuni de depuneri de proiecte s-au inchis pe data de 31 mai. Avem un grad de absorbtie de 24,4%, un grad de contractare de 66,28%, cererile care s-au depus pana in acest moment ajung la un miliard de euro, si ca exista o sansa foarte mare ca toti banii pe care-i avem si care nu sunt dezangajati sa-i atragem prin acest program.
'Din cauza deficientelor inregistrate, guvernarea PDL a pus in pericol si viitoarea programare 2014-2020 din punct de vedere al cuantumului alocat pe programul national de pescuit pentru ca CE se uita in urma la capacitatea Romaniei de a atrage fonduri europene si, vazand ca au fost aceste deficiente, este posibil ca fondurile in perioada urmatoare sa fie diminuate', a spus Constantin.
Platile prin Programul Operational pentru Pescuit au fost intrerupte din 13 ianuarie 2012, din cauza unor erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si a unor deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management.
Romania beneficiaza, pana in 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, din care 230,714 milioane euro reprezinta asistenta UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenta este asigurata din bugetul national.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman