Performanta leasingului, premiata de Finmedia
Data publicarii: 21-06-2013 | Finante-BanciFinMedia ramane consecventa urmaririi cu maxim interes a evolutiei industriei leasingului, atat prin cele doua suplimente anuale aferente publicatiei Piata Financiara cat si prin seria dezbaterilor pe teme legate de leasing.
Finmedia a premiat performata in industria leasingului in cadrul dezbaterii "Leasingul. Punct si de la capat” in cadrul careia specialisti din piata, sefi de companii cu importanta pondere in piata au incercat sa afle ce premise de reluare a cresterii exista, ce este de facut, cine trebuie sa faca ceva concret pentru a misca piata.
Antoaneta Curteanu, presedinte al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania si CEO al UniCredit Leasing, a declarat ca industria cauta oportunitati de crestere, inovatie, nise noi pentru a relua dezvoltarea. "La inceputul anului eram optimisti si estimam o crestere de 10-12% a pietei. Dupa primul trimestru am devenit mai rezervati, mai prudenti, pentru ca optimismul nostru nu a fost confirmat de ceea ce s-a intamplat in piata”, a spus Curteanu, adaugand ca problemele din piata auto au afectat industria.
Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing, considera ca pentru "restartarea” leasingului este nevoie de creativitatea jucatorilor din domeniu.
"In ultimii 10 ani industria de leasing a fost foarte focusata pe partea auto, in jur de 60-70% din intreaga industrie o reprezinta vehiculele si cred ca un punct de plecare in restartarea pietei ar trebui sa fie orientarea catre alte piete, catre alte tipuri de produse”, a spus Diaconescu.
Felix Daniliuc, director general Raiffeisen Leasing, spune ca este nevoie de o regandire a modelului de business si a apetitului pentru risc. "Trebuie sa oferim solutii clientilor, nu doar produse. Trebuie sa intelegem care este puterea lor de indatorare (...) si sa pastram elementele de diferentiere de creditul bancar”, a declarat Daniliuc.
Bogdan Ionut Speteanu, director general BCR Leasing, a atras atentia asupra influentei pe care politicul o are asupra industriei facand referire la investitiile statului si la legislatia din domeniu. "Noi vrem sa finantam, dar vrem sa fim si acoperiti de legislatie. Stim cu totii cat de dificil este sa recuperezi un bun atunci cand debitorul nu este de buna credinta”, a precizat Speteanu.
Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran, a aratat ca in ceea ce priveste politicile fiscale industria leasingului a fost cea mai oprimata in ultima vreme, intampinand probleme cu TVA-ul la asigurari, cu bunurile lipsa in gestiune sau problemele in cazul fraudei carusel. "Avem o mare problema - legislatia favorizeaza prea mult debitorul (...) Se ofera <protectie impotriva creditorului, dar de ce? Creditorul este dusman, ti-a bagat banii in buzunar?>”, a spus Biris, adaugand ca este nevoie de insolventa si in cazul persoanelor fizice.
Una dintre problemele care au afectat industria leasingului a fost schimbarea legislatiei privind taxa auto.
Adriana Ahciarliu, secretar general in cadrul ALB Romania, a aratat ca timbrul auto este "o acciza cosmetizata de fiecare guvern”. "Aceasta taxa reprezinta o sustinere a unei industrii care are o foarte mare contributie la bugetul public. Poate ca in comparatie cu acea industrie, industria leasingului reprezinta doar un procentaj”, a spus Ahciarliu.
Din punctul de vedere al cifrelor, societatile de leasing financiar din Romania au finantat anul trecut achizitii de bunuri in valoare de aproximativ 1,362 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de doar 1%, comparativ cu 2011. Autovehiculele au reprezentat 956 milioane euro din piata de leasing financiar, echipamentele 351 milioane euro, iar imobiliarele 55 milioane euro (minim istoric). Pe de alta parte, piata de leasing operational a continuat sa cresca in 2012, saltul fiind de 11% fata de anul anterior (ajungandu-se la peste 41.500 de unitati).
Dezbaterea a fost urmata de o Gala de Premii care a evidentiat performata industriei leasingului in anul 2012.
Premii
- Premiul pentru cel mai dinamic jucator in ultimii ani pe parte de leasing operational - ALD Automotive
- Premiul pentru cea mai buna dinamica in materie de profitabilitate, in ultimii ani - Raiffeisen Leasing
- Premiul pentru cea mai buna dinamica a unei companii cu portofoliu perfect echilibrat - Garanti Leasing
- Premiul pentru cea mai importanta revenire atat ca profit cat si ca si cota de piata, pe segmentul leasing financiar - BCR Leasing
- Premiul pentru cel mai dinamic jucator la subclasa leasing financiar auto -IMPULS Leasing Romania
- Premiul pentru cel mai mare jucator din piata leasingului - UniCredit Leasing Corporation
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii