De ce se imprumuta Romania la 5 la suta, iar Polonia la doar 3 la suta?

Data publicarii: 20-06-2013 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor se imprumuta in lei la un cost cu doua puncte procentuale peste randamentul platit de statul polonez pentru obligatiunile in zloti, desi cele doua tari au acelasi necesar de finantare raportat la marimea economiei, iar noi stam mai bine decat polonezii la deficitul bugetar.

Dobanda platita de statul roman la ultima licitatie cu obligatiuni pe cinci ani a crescut usor, pana la 5,2% pe an, in timp ce polonezii reusesc sa se imprumute in zloti la 3,3% pe an. Diferenta de dobanda se mentine la doua puncte procentuale si la scadente mai scurte.

  "Diferenta de randament la titlurile pe termen scurt este influentata de nivelul inflatiei, dar la titlurile pe termen lung teoria convergentei spune ca randamentele ar trebui sa fie relativ egale. Faptul ca exista aceasta diferenta si la titluri-le pe termen lung tine intr-o anumita masura si de politica monetara. BNR ar avea spatiu sa reduca dobanda-cheie cu un punct procentual daca ar lasa cursul de schimb liber", considera analistul financiar Florin Citu.

 Banca centrala a Poloniei a coborat in criza dobanda de politica monetara la 2,75% pe an, in timp ce dobanda-cheie la lei a fost inghetata de BNR la 5,25% din mai 2012.

BNR a semnalat totusi ca intentioneaza sa reia ciclul de relaxare a politicii monetare, iar analistii prognozeaza o taiere a dobanzii-cheie chiar de luna viitoare.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: