Cei mai bogati romani valoreaza o cincime din PIB
Data publicarii: 03-11-2006
A fost folosita metodologia sumara uzitata de firme specializate in evaluarea companiilor: aplicarea, la cifra de afaceri, a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau brut obtinut de companii. Pentru unele businessuri, s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu.
Un capitol important al topului este destinat evolutiei in afaceri a oamenilor politici. In varful clasamentului celor mai bogati politicieni sunt doua figuri cunoscute din Partidul Conservator: Dan Voiculescu si George Copos.
Majoritatea politicienilor din top s-au retras, cel putin la nivel declarativ, din afaceri, dar continua sa acumuleze averi fabuloase. "Top 300 cei mai bogati romani" se va distribui in 120.000 de exemplare, separat si impreuna cu revista "Capital" si este gratuit pentru abonati.
Conduc din umbra
Cei mai avuti politicieni
Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (500 milioane dolari), s-a dedicat integral politicii. El s-a retras oficial din afaceri din 2001, iar in acest an, toate actiunile pe care le detinea in grupul de firme pe care l-a fondat au fost donate, in mod egal, celor doua fiice ale sale - Camelia si Corina.
George Copos, senator PC (420 milioane dolari), a renuntat la functia detinuta in fruntea executivului, dar a ramas in continuare senator din partea Partidului Conservator.
Desi, in perioada cat a fost in guvern, ritmul afacerilor i-a scazut cu 20%-25%, valoarea activelor sale s-a dublat. George Copos nu se ocupa, in mod direct, de niciuna dintre afacerile sale. Putinul timp pe care-l petrece la birou este dedicat proiectelor de investitii.
Attila Verestoy, senator UDMR, 53-54 milioane dolari. Senatorul UDMR este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, aceasta fiind principala sursa a cresterii averii sale.
Planurile de viitor ale senatorului vizeaza dezvoltarea fabricii de mobila de la Odorheiul Secuiesc si continuarea investitiilor in apartamente de lux.
Dumitru Becsenescu, deputat independent, 40-42 milioane dolari. In urma renuntarii la calitatea de membru al PC, Dumitru Becsenescu a devenit, la jumatatea acestui an, observator independent la Parlamentul European. Este managerul grupului de firme Antares, care, in 2005, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 15%.
Adriean Videanu, primar general al Capitalei, PD, 33-35 milioane dolari. Odata ce a ajuns primar general al Capitalei, Adriean Videanu a delegat toate atributiile legate de afaceri sotiei lui, Miorita.
Neimplicarea sa in aceste afaceri nu a afectat cu nimic rezultatele companiilor pe care cei doi soti le au, acestea inregistrand o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro.
Corneliu Pascu, senator Partidul Conservator, 25 milioane dolari. Grupul Iridex, unde Corneliu Pascu este actionar majoritar, se afla intr-o perioada de dezvoltare si consolidare. Grupul desfasoara activitati in diverse domenii, printre care si cel al serviciilor ecologice de salubritate.
Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru al Romaniei, 18-20 milioane dolari. Implicat in politica de foarte multi ani, Calin Popescu-Tariceanu a avut diferite functii de conducere in PNL. Chiar daca nu se mai ocupa de gestionarea afacerilor sale, premierul se declara multumit de acestea.
Doru Ioan Taracila, senator PSD, 16-18 milioane dolari, a revenit in forta pe scena politica romaneasca, fiind in prezent vicepresedinte al Senatului. Taracila a preferat sa treaca pe numele membrilor familiei toate actiunile firmelor sale.
Dorel Constantin Onaca, senator independent, 15-17 milioane dolari, si-a dat, la jumatatea acestui an, demisia din functia de vicepresedinte si a renuntat la calitatea de membru al Partidului Romania Mare, activand in continuare ca senator independent.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii