Cei mai bogati romani valoreaza o cincime din PIB
Data publicarii: 03-11-2006A fost folosita metodologia sumara uzitata de firme specializate in evaluarea companiilor: aplicarea, la cifra de afaceri, a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau brut obtinut de companii. Pentru unele businessuri, s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu.
Un capitol important al topului este destinat evolutiei in afaceri a oamenilor politici. In varful clasamentului celor mai bogati politicieni sunt doua figuri cunoscute din Partidul Conservator: Dan Voiculescu si George Copos.
Majoritatea politicienilor din top s-au retras, cel putin la nivel declarativ, din afaceri, dar continua sa acumuleze averi fabuloase. "Top 300 cei mai bogati romani" se va distribui in 120.000 de exemplare, separat si impreuna cu revista "Capital" si este gratuit pentru abonati.
Conduc din umbra
Cei mai avuti politicieni
Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (500 milioane dolari), s-a dedicat integral politicii. El s-a retras oficial din afaceri din 2001, iar in acest an, toate actiunile pe care le detinea in grupul de firme pe care l-a fondat au fost donate, in mod egal, celor doua fiice ale sale - Camelia si Corina.
George Copos, senator PC (420 milioane dolari), a renuntat la functia detinuta in fruntea executivului, dar a ramas in continuare senator din partea Partidului Conservator.
Desi, in perioada cat a fost in guvern, ritmul afacerilor i-a scazut cu 20%-25%, valoarea activelor sale s-a dublat. George Copos nu se ocupa, in mod direct, de niciuna dintre afacerile sale. Putinul timp pe care-l petrece la birou este dedicat proiectelor de investitii.
Attila Verestoy, senator UDMR, 53-54 milioane dolari. Senatorul UDMR este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, aceasta fiind principala sursa a cresterii averii sale.
Planurile de viitor ale senatorului vizeaza dezvoltarea fabricii de mobila de la Odorheiul Secuiesc si continuarea investitiilor in apartamente de lux.
Dumitru Becsenescu, deputat independent, 40-42 milioane dolari. In urma renuntarii la calitatea de membru al PC, Dumitru Becsenescu a devenit, la jumatatea acestui an, observator independent la Parlamentul European. Este managerul grupului de firme Antares, care, in 2005, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 15%.
Adriean Videanu, primar general al Capitalei, PD, 33-35 milioane dolari. Odata ce a ajuns primar general al Capitalei, Adriean Videanu a delegat toate atributiile legate de afaceri sotiei lui, Miorita.
Neimplicarea sa in aceste afaceri nu a afectat cu nimic rezultatele companiilor pe care cei doi soti le au, acestea inregistrand o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro.
Corneliu Pascu, senator Partidul Conservator, 25 milioane dolari. Grupul Iridex, unde Corneliu Pascu este actionar majoritar, se afla intr-o perioada de dezvoltare si consolidare. Grupul desfasoara activitati in diverse domenii, printre care si cel al serviciilor ecologice de salubritate.
Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru al Romaniei, 18-20 milioane dolari. Implicat in politica de foarte multi ani, Calin Popescu-Tariceanu a avut diferite functii de conducere in PNL. Chiar daca nu se mai ocupa de gestionarea afacerilor sale, premierul se declara multumit de acestea.
Doru Ioan Taracila, senator PSD, 16-18 milioane dolari, a revenit in forta pe scena politica romaneasca, fiind in prezent vicepresedinte al Senatului. Taracila a preferat sa treaca pe numele membrilor familiei toate actiunile firmelor sale.
Dorel Constantin Onaca, senator independent, 15-17 milioane dolari, si-a dat, la jumatatea acestui an, demisia din functia de vicepresedinte si a renuntat la calitatea de membru al Partidului Romania Mare, activand in continuare ca senator independent.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman