Cum poti sa-ti protejezi banii de pe cardul bancar?
Data publicarii: 13-06-2013 | Finante-BanciIn momentul de fata sunt putine persoanele care nu au un card bancar in portofel, fie de debit sau de credit. Aceste carduri ne ofera o siguranta mai mare asupra banilor, dar si multiple facilitati.
Folosirea cardului bancar implica si anumite riscuri asociate tranzactiilor efectuate. Majoritatea operatiunilor care implica un card bancar sunt realizate pentru retragerea de numerar, de la bancomatele bancare, iar in ultimii ani, tot mai mult si pentru tranzactii online.
Retragerea de numerar de la bancomat este o operatiune frecventa si simpla. In fiecare an se efectueaza sute de milioane de asemenea tranzactii, si cu siguranta fiecare dintre noi efectueaza macar o data pe luna aceasta tranzactie.
Cu toate acestea, operatiunea poate fi uneori riscanta, chiar daca pentru a retrage banii folosim un cod PIN, pe care il stim doar noi.
Sfaturi utile de utilizare a unui card bancar
Codul PIN nu trebuie scris pe card sau pastrat in acelasi loc cu cardul. Nu este indicat sa pastrati codul PIN nici in telefon. Cardul fara cod PIN nu poate fi utilizat pentru retrageri de numerar sau tranzactii la comerciantii care solicita acest cod.
Exista din pacate multi posesori de carduri bancare care isi seteaza codul PIN ca sa fie usor de retinut, si aleg cea mai proasta variata, 0000 sau 1234. Aceste coduri nu trebuie folosite deoarece sunt cele mai usor de descoperit.
In plus, daca aveti mai mute carduri de credit sau de debit nu folositi acelasi cod PIN pentru toate cardurile.
Datele cardului nu trebuie dezvaluite nici unei persoane, inferent de calitatea acestora. Codul PIN pentru fiecare card bancar este stiut doar de dumneavoastra, nici macar angajatii bancilor nu cunosc acest cod, iar daca la predarea cardului in banca, plicul care contine codul PIN este desfacut, puteti refuza primirea acestuia si sa solicitati generarea unui alt cod PIN.
In prezent majoritatea cardurilor nou emise au un cip incorporat in card, ceea ce le face sa fie mult mai sigure fata de cardurile cu banda magnetica. Daca aveti un card cu banda magnetica si vreti sa beneficiati de siguranta sporita a cardurilor cu cip, solicitati bancii emiterea unui alt card cu cip.
In cazul pierderii cardului anuntati imediat banca emitenta pentru blocarea acestuia, in acest fel cardul pierdut nu mai poate fi utilizat, iar banca va emite un alt card, si un alt cod PIN, daca solicitati acest lucru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii