Apele Dunarii scad la Budapesta, dar starea de urgenta se mentine
Data publicarii: 10-06-2013 | MediuApele Dunarii au inceput sa scada luni la Budapesta, dupa ce au atins un varf de 8,91 metri in cursul noptii. Dimineata, la ora 04.00 GMT, nivelul era de 8,89 metri, scazand la 8,88 doua ore mai tarziu, iar digurile rezista, relateaza AFP si MTI.
Pentru a permite vehiculelor profesionale sa ajunga mai usor in locurile importante, primaria capitalei ungare a interzis circulatia locuitorilor pe principalele bulevarde, in paralel cu Dunarea. Intr-o conferinta de presa sustinuta luni dimineata, primarul Istvan Tarlos le-a cerut localnicilor sa renunte la masinile personale si i-a indemnat si pe ungurii din alte localitati sa evite, pe cat posibil, deplasarile in capitala cu masina. Primarul a subliniat si ca digurile rezista si ca situatia s-a 'normalizat'.
In schimb, datorita scaderii mai pronuntate a nivelului apei in nordul capitalei, soseaua nr. 11, care leaga Budapesta de nordul tarii, a fost redeschisa circulatiei.
Premierul Viktor Orban a salutat faptul ca, in urma inundatiilor, in tara nu s-au inregistrat morti sau raniti si a afirmat ca de miercuri Budapesta nu va mai fi in pericol, dar starea de urgenta se va mentine, deoarece si retragerea apelor poate crea probleme. El a mentionat ca de acum autoritatile isi vor indrepta atentia spre zonele situate la sud de capitala si a avertizat ca de miercuri este asteptat vant puternic, care ar putea crea probleme.
Premierul ungar a mai precizat ca au fost contactate autoritatile sarbe si a fost intensificata cooperarea la granita comuna, in legatura cu inundatiile.
In ce le priveste, fabricile de automobile situate la Dunare, Suzuki, la Esztergom /55 km nord de Budapesta/, si Audi, de la Gyor /110 km vest de Budapesta/, incearca sa se adapteze situatiei. Suzuki a decis sa opreasca luni productia, nu din cauza pagubelor suferite, ci din cauza ca angajatii nu pot ajunge la lucru, multe drumuri fiind inchise. La randul ei, Audi a optat pentru o reorganizare a perioadei de concedii.
Potrivit Directiei nationale ungare pentru operatiuni /OMIT/, in prezent continua sa se inregistreze situatie de urgenta de-a lungul a 191 de kilometri de fluviu din totalul de 807 unde exista protectie impotriva inundatiilor.
Pana acum, circa 1500 de persoane au fost evacuate din cauza apelor, iar circa 6.800 de consumatori au ramas fara curent sau apa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des