Cine nu-si plateste ratele la banca. Topul judetelor
Data publicarii: Astazi, 04-06-2013 | Finante-BanciRestantele la credite au ajuns la 31 de miliarde de lei in luna aprilie, o crestere de 30% fata de anul anul trecut. Intrarea in insolventa a combinatului Oltchim a facut ca Valcea sa devina judetul cu cel mai mare procent al restantelor in total credite, in timp ce Gorjul sta cel mai bine la acest capitol.
Restantele la credite ale firmelor si gospodariilor au ajuns la 31 de miliarde in aprilie 2013, in crestere cu 30% fata de nivelul de 24 de miliarde de lei inregistrat in aprilie 2012, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Soldul creditelor a scazut de la 227 de miliarde de lei la 222 de miliarde de lei in acest interval.
Restantele se refera doar la principalul datorat - suma efectiv imprumutata si nereturnata - si nu si la dobanzile si comisioanele aferente creditului, si sunt inregistrate de la prima zi de intarziere la plata.
Cel mai mare procent al restantelor in total credite este inregistrat in judetul Valcea: 29%. In aprilie 2013 erau inregistrate restante de 850 de milioane de lei, fata de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restantele erau in urma cu un an de doar 271 de milioane de lei si rata in total credite era de 9%, sub media de 10% pe tara de la acel moment.
Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, aflat in insolventa si cu mari datorii la banci.
Al doilea judet unde firmele si populatia au mari restante la banci este Salajul. Rata restantelor in total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, in crestere de la 18% fata de 2012, cand Salajul era judetul cu cel mai prost raport pentru banci.
Judetele Suceava, Galati si Bistrita-Nasaud inregistreaza ponderi de 19-20% a restantelor in total credite, fata de o medie de 15% in urma cu un an.
O explozie a creditelor restante este inregistrata si in Timis, care a ajuns unul dintre judetele cu cel mai prost comportament la plata din tara: restante de 1,6 miliarde de lei (o rata de peste 18%), fata de un miliard de lei anul trecut (o rata de 11%).
La polul opus, cea mai redusa rata a restantelor in total credite sunt inregistrate in Gorj (6%), Dambovita (7%), Teleorman (9%) si Tulcea (9%). Pe de alta parte, aceste judete au si un sold al creditelor redus.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman