Cine nu-si plateste ratele la banca. Topul judetelor
Data publicarii: 04-06-2013 | Finante-BanciRestantele la credite au ajuns la 31 de miliarde de lei in luna aprilie, o crestere de 30% fata de anul anul trecut. Intrarea in insolventa a combinatului Oltchim a facut ca Valcea sa devina judetul cu cel mai mare procent al restantelor in total credite, in timp ce Gorjul sta cel mai bine la acest capitol.
Restantele la credite ale firmelor si gospodariilor au ajuns la 31 de miliarde in aprilie 2013, in crestere cu 30% fata de nivelul de 24 de miliarde de lei inregistrat in aprilie 2012, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Soldul creditelor a scazut de la 227 de miliarde de lei la 222 de miliarde de lei in acest interval.
Restantele se refera doar la principalul datorat - suma efectiv imprumutata si nereturnata - si nu si la dobanzile si comisioanele aferente creditului, si sunt inregistrate de la prima zi de intarziere la plata.
Cel mai mare procent al restantelor in total credite este inregistrat in judetul Valcea: 29%. In aprilie 2013 erau inregistrate restante de 850 de milioane de lei, fata de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restantele erau in urma cu un an de doar 271 de milioane de lei si rata in total credite era de 9%, sub media de 10% pe tara de la acel moment.
Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, aflat in insolventa si cu mari datorii la banci.
Al doilea judet unde firmele si populatia au mari restante la banci este Salajul. Rata restantelor in total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, in crestere de la 18% fata de 2012, cand Salajul era judetul cu cel mai prost raport pentru banci.
Judetele Suceava, Galati si Bistrita-Nasaud inregistreaza ponderi de 19-20% a restantelor in total credite, fata de o medie de 15% in urma cu un an.
O explozie a creditelor restante este inregistrata si in Timis, care a ajuns unul dintre judetele cu cel mai prost comportament la plata din tara: restante de 1,6 miliarde de lei (o rata de peste 18%), fata de un miliard de lei anul trecut (o rata de 11%).
La polul opus, cea mai redusa rata a restantelor in total credite sunt inregistrate in Gorj (6%), Dambovita (7%), Teleorman (9%) si Tulcea (9%). Pe de alta parte, aceste judete au si un sold al creditelor redus.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii