Bogdan Chiritoiu: Sper ca in urmatoarele luni sa gasim o solutie sa reducem substantial comisioanele interbancare

Data publicarii: 03-06-2013 | Finante-Banci

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat sambata, la Antena 3, ca institutia pe care o conduce, impreuna cu Guvernul si Banca Nationala, cauta o solutie pentru ca, in urmatoarele luni, comisioanele interbancare sa fie reduse substantial.

"Sper ca in urmatoarele luni, impreuna cu Guvernul si Banca Nationala, vom gasi o solutie, consultand industria, bancile, sa ajungem la o formula in care sa reducem substantial aceste comisioane. Cred ca este o zona pe care o sa ne concentram in urmatoarele luni ale anului acesta si sa aratam rezultate. Eu sunt incurajat de ceea ce am facut acum doi ani, cand am reusit destul de repede sa eliminam comisioanele la rambursarea anticipata a creditelor. Cred ca a fost un succes si cred ca avem sanse sa imitam acest succes", a spus Chiritoiu.

Acesta a subliniat ca, potrivit analizei facute de Consiliul Concurentei, Romania are printre cele mai mare comisioane la tranzactiile cu cardul.

"Analiza noastra arata ca Romania are, nu cele mai mari, dar printre cele mai mari comisioane la tranzactiile cu cardul, comisioane interbancare, ce isi plateste o banca alteia. VISA a promis Comisiei Europene ca va reduce comisioanele la 0,3%. In Romania comisionul este de 1%, adica la 100 de lei un leu ramane la banci. Nu e nicio justificare economica ca o tranzactie interna in Romania sa coste mai mult ca procesarea unei tranzactii transfrontaliere. Deci, daca VISA poate sa traiasca cu 0,3% la tranzactiile transfrontaliere, asa cum a promis Bruxelles-ului, cred ca si in Romania poate sa se incadreze in costuri similare", a mai afirmat presedintele Consiliului Concurentei.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: