Ministrul Finantelor: Sistemul de plata a TVA la incasare ar putea deveni optional din al doilea semestru

Data publicarii: 03-06-2013 | Afaceri

Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii ar putea deveni optional din a doua jumatate a acestui an, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.

Intr-un interviu acordat AGERPRES, oficialul MFP a afirmat ca aceasta masura ar imbunatati sistemul de TVA la incasare si ar putea fi luata odata cu alte modificari ale Codului Fiscal, de la 1 iulie. 

'Exista foarte multe scrisori din partea diferitelor categorii de comercianti sau contribuabili in care acest sistem TVA la incasare pentru unii a produs o distorsiune in ceea ce priveste cashflow-ul, iar pe altii i-a decapitalizat. Avem in vedere sa modificam aceasta prevedere tinand cont si de faptul ca in marea majoritate a statelor membre UE este optionala. Masura a fost implementata cu gandul sa venim in sprijinul contribuabililor, sa ii ajutam, nu sa le cream greutati. Din pacate, pentru o mare parte dintre ei am creat greutati, ori interesul nostru este de a nu mentine aceasta stare de lucruri, ci de a o imbunatati. Cred ca s-ar putea sa luam aceasta masura de imbunatatire cand facem si celelalte modificari legislative, deci incepand cu partea a doua a anului', a precizat Daniel Chitoiu. 

De la 1 ianuarie 2013, sistemul de TVA la incasare se aplica simultan cu sistemul de TVA clasic. Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii este aplicat obligatoriu de firmele care au sediul in Romania si o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei. 

Masura aplicarii noului sistem de TVA a fost luata la solicitarea mediului de afaceri si a fost menita sa lase lichiditate firmelor mici. Pe de alta parte, statul a urmarit sa impiedice rambursarile fictive de TVA. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: