Premierul turc acuza opozitia de provocarea demonstratiilor antiguvernametale din ultimele zile

Data publicarii: 03-06-2013 | International

Politia turca a facut uz de gaze lacrimogene, duminica dupa-amiaza, pentru a dispersa un grup de aproximativ o mie de manifestanti la Ankara, in cursul cele de-a treia zile de demonstratii antiguvernamentale din aceasta tara, informeaza AFP, care citeaza canalul de televiziune turc NTV. Fortele de ordine au intervenit dupa ce demonstrantii s-au indreptat catre cladirea in care se gaseste biroul primului ministru turc, Recep Tayyip Erdogan.

Ciocnirile intre politie si protestatari au fost insa minore prin comparatie cu cele inregistrate in Istanbul si Ankara in precedentele doua zile, pecizeaza Reuters. 

Primul ministru acuzat, duminica, principalul partid de opozitie ca ar fi incitat la aceste revolte antiguvernamentale si i-a numit pe demonstranti 'jefuitori'. El a sustinut ca Partidul Republican al Poporului - creat in 1924 de fondatorul Turciei moderne, ca stat secular, Mustafa Kemal Ataturk - ar fi la baza disputei, considerate de el ca fiind ideologica. 

Intr-o interventie televizata, Erdogan a asigurat ca va actiona in continuare in favoarea proiectului de modificare a Pietei Taksim din Istanbul, proiect care a provocat demonstratii de strada ce au evoluat ulterior intr-o manifestatie ampla contra Partidului Justitiei si Dezvoltarii, de guvernamant, informeaza Reuters. 

Miscarea de protest a inceput vineri dimineata, dupa interventia in forta a politiei pentru a indeparta cateva sute de activisti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piata Taksim, pentru a impiedica taierea a 600 de copaci ca parte a unui proiect de dezvoltare urbana foarte contestat, care include construirea in zona a unei moschei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: