GDF Suez intra in proiectul Nabucco
Data publicarii: 28-05-2013 | AfaceriGrupul industrial francez GDF Suez, unul dintre cele mai importante grupuri energetice europene, intra in proiectul gazoductului Nabucco Vest, care urmeaza sa lege Austria de frontiera turco-bulgara, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria, a anuntat grupul energetic austriac OMV intr-un comunicat, preluat de AFP.
Fara sa precizeze valoarea tranzactiei, OMV a anuntat ca a vandut francezilor de la GDF Suez 9% din actiunile Nabucco Vest, proiect sprijinit de Uniunea Europeana, in timp ce grupul austriac a cumparat recent actiunile companiei germane RWE, care s-a retras din proiect.
"Atragerea companiei GDF Suez ca partener in cadrul Nabucco Vest constituie un progres important si demonstreaza ca Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona in viitor Europa in maniera sigura cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat CEO de la OMV, Gerhard Roiss, citat in comunicat.
In consecinta, Nabucco Vest cuprinde la ora actuala sase investitori, si anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) si GDF Suez (Franta).
Anuntul intrarii GDF Suez in proiectul Nabucco Vest intervine in contextul in care consortiul azer Shah Deniz trebuie sa anunte in curand o decizie in legatura cu livrarile de gaze naturale de la Marea Caspica spre Europa. Consortiul, care controleaza zacamintele de gaze naturale Shah Deniz II din Azerbaidjan, va anunta pana la sfarsitul lunii iunie alegerea facuta intre Nabucco si proiectul rival, TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Nabucco Vest, care va aproviziona 15-20 de tari, va lega Austria de frontiera turco-bulgara, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria.
Gazoductul, ce are ca scop sa evite gigantul rus Gazprom, trebuia initial sa lege Europa Centrala de frontierele estice ale Turciei. In fata incertitudinii legate de furnizori, traseul a fost redus de la 3.900 de kilometri la 1.300 de kilometri.
Importul de gaze naturale in Europa se ridica la 300 de miliarde de metri cubi anual, in timp ce Nabucco va furniza circa 23 de miliarde de metri cubi, adica 8% din necesar.
Potrivit calendarului, in cazul unei decizii favorabile a consortiului azer, lucrarile la gazoductul Nabucco vor demara in 2015. Primele livrari de gaze naturale azere vor interveni in 2018 pentru Georgia si Turcia si in 2019 pentru restul Europei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii