GDF Suez intra in proiectul Nabucco
Data publicarii: 28-05-2013 | AfaceriGrupul industrial francez GDF Suez, unul dintre cele mai importante grupuri energetice europene, intra in proiectul gazoductului Nabucco Vest, care urmeaza sa lege Austria de frontiera turco-bulgara, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria, a anuntat grupul energetic austriac OMV intr-un comunicat, preluat de AFP.
Fara sa precizeze valoarea tranzactiei, OMV a anuntat ca a vandut francezilor de la GDF Suez 9% din actiunile Nabucco Vest, proiect sprijinit de Uniunea Europeana, in timp ce grupul austriac a cumparat recent actiunile companiei germane RWE, care s-a retras din proiect.
"Atragerea companiei GDF Suez ca partener in cadrul Nabucco Vest constituie un progres important si demonstreaza ca Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona in viitor Europa in maniera sigura cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat CEO de la OMV, Gerhard Roiss, citat in comunicat.
In consecinta, Nabucco Vest cuprinde la ora actuala sase investitori, si anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) si GDF Suez (Franta).
Anuntul intrarii GDF Suez in proiectul Nabucco Vest intervine in contextul in care consortiul azer Shah Deniz trebuie sa anunte in curand o decizie in legatura cu livrarile de gaze naturale de la Marea Caspica spre Europa. Consortiul, care controleaza zacamintele de gaze naturale Shah Deniz II din Azerbaidjan, va anunta pana la sfarsitul lunii iunie alegerea facuta intre Nabucco si proiectul rival, TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Nabucco Vest, care va aproviziona 15-20 de tari, va lega Austria de frontiera turco-bulgara, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria.
Gazoductul, ce are ca scop sa evite gigantul rus Gazprom, trebuia initial sa lege Europa Centrala de frontierele estice ale Turciei. In fata incertitudinii legate de furnizori, traseul a fost redus de la 3.900 de kilometri la 1.300 de kilometri.
Importul de gaze naturale in Europa se ridica la 300 de miliarde de metri cubi anual, in timp ce Nabucco va furniza circa 23 de miliarde de metri cubi, adica 8% din necesar.
Potrivit calendarului, in cazul unei decizii favorabile a consortiului azer, lucrarile la gazoductul Nabucco vor demara in 2015. Primele livrari de gaze naturale azere vor interveni in 2018 pentru Georgia si Turcia si in 2019 pentru restul Europei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului