Cum va arata economia Romaniei in 2016. Scenariile Guvernului
Data publicarii: 28-05-2013 | EconomieGuvernul isi propune sa majoreze investitiile publice in urmatorii trei ani, cu precadere proiectele finantate din fonduri europene nerambursabile, astfel incat, in 2016, nivelul cheltuielilor de investitii sa ajunga la 21,5% din PIB, reiese din Strategia Fiscal Bugetara pentru perioada 2014-2016, publicata recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Printre obiectivele asumate in strategie se numara o crestere anuala de 1,4% a locurilor de munca, mentinerea datoriei publice sub 39% din PIB, reducerea contributiilor sociale, a TVA-ului, precum si elaborarea unei strategii pentru stabilirea nivelului redeventelor la petrol si gaze.
INVESTITII PUBLICE
Investitiile publice ar urma sa ajunga in 2016 la peste 56 de miliarde de lei, respectiv 21,5% din PIB, de la 36,9 miliarde de lei, respectiv 16,6% din PIB in 2013, potrivit Strategiei Fiscal Bugetare 2014-2016.
Guvernul estimeaza ca, in urmatorii patru ani, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat se vor mentine la circa 35% din PIB, in timp ce cheltuielile de investitii vor inregistra o crestere de 4,9 puncte procentuale in PIB, in acelasi interval.
Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul va aloca fonduri pentru proiectele cofinantate din bani europeni, din surse proprii urmand sa fie finantate acele investitii "cu un grad ridicat de executie si care pot fi finalizate intr-un orizont mediu de timp (3-5 ani)"
"In dimensiunea sa financiar-bugetara, mediul economic de dezvoltare va fi axat pe investitii publice de antrenare, acele investitii menite sa sustina infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala, energia si tehnologia avansata", se arata in document.
CRESTERE ECONOMICA
Economia va face salturi modeste in urmatorii trei ani, cea mai semnificativa crestere a Produsului Intern Brut (PIB) fiind prognozata pentru anul 2016, respectiv 3%. Principalul motor al cresterii economice il va constitui cererea interna cu o medie anuala estimata de 3%, reiese din documentul elaborat de Finante.
In ceea ce priveste evolutia exporturilor, acestea vor inregistra o crestere mai modesta decat cea a importurilor, pe fondul scaderii cererii din Uniunea Europeana, principalul partener comercial al Romaniei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani