Topul bancilor cu cele mai mari pierderi din 2012
Data publicarii: 27-05-2013 | Finante-BanciPrimele cinci banci dupa pierderile din 2012 au raportat pierderi cumulate de peste 2,5 miliarde de lei, din care jumatate au fost inregistrate de BCR, cea mai mare banca dupa activele detinute. A doua pierdere din sistem este cea a Volksbank, datele publicate la Viena indicand un minus de circa 758 milioane de lei la subsidiara locala. BRD, a doua banca din piata, a raportat o pierdere de 332 milioane de lei.
Practic, balanta la nivelul sistemului a fost inclinata dramatic in favoarea bancilor cu pierderi dupa ce BCR a raportat o pierdere record de 1,2 miliarde de lei, contabilizand inclusiv in avans anumite costuri legate de amplul program de transformare si restructurare (inclusiv costuri cu compensatiile pentru angajatii disponibilizati). Actionarul majoritar Erste Group repeta periodic prognoza potrivit careia BCR va incheia anul acesta cu profit pe seama reducerii cheltuielilor cu provizioane pentru credite neperformante. Pe T1 banca a avut pierderi de 12 mil. lei, fata de 308 mil. lei in aceeasi perioada din 2012.
La pierderea record cumulata la nivelul sistemului bancar a contribuit anul trecut si BRD, a doua mare banca de pe piata, care a alunecat in zona pierderilor, cu un rezultat negativ de 332 mil. lei dupa ce in primii ani de criza se pozitionase drept cea mai profitabila institutie de credit. Cresterea ponderii creditelor neperformante la peste 21%, adica peste media pietei de 18,2%, si efortul de crestere a gradului de acoperire a neperformantelor cu provizioane au afectat rezultatul mai ales in ultimul trimestru, cand banca a suportat si costuri legate de o frauda intens mediatizata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani