Termenul limita pentru declararea veniturilor din strainatate - 27 mai
Data publicarii: 27-05-2013 | Finante-BanciTermenul limita de depunere a formularului 201 - "Declaratia privind veniturile realizate din strainatate" pentru anul 2012, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este 27 mai 2013, potrivit unui comunicat de presa al ANAF, remis AGERPRES.
Depunerea formularului 201 dupa data de 27 mai 2013 sau nedepunerea acestuia se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 50 si 500 lei.
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditiile de rezidenta.
Aceasta se depune pentru veniturile din strainatate, impozabile in Romania, cum ar fi venituri din profesii libere, din activitati comerciale, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, venituri sub forma de dividende, sub forma de dobanzi, din premii, din jocuri de noroc, din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare si venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen.
'Declaratia se depune si de persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si de persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul de raportare, conditia prevazuta la art.40 alin.(2) din Codul fiscal, care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate', se arata in document.
Potrivit srsei citate, veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului. Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari SUA sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa si din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.
Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat. Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.
'Formularele se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind cu majuscule, citet si corect datele prevazute de formular. Formularul se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Formularul 201 se poate obtine gratuit de la sediul unitatilor fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF', informeaza Agentia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani