Dobanzi mai mici la creditele in lei
Data publicarii: 23-05-2013 | Finante-BanciOdata cu scaderea indicilor Robor, pana la noi minime istorice, dobanda la creditele in lei a inregistrat o scadere de aproape 2 procente in acest an.
La inceputul acestei luni, indicii Robor au atins valori minime istorice, si pentru prima data, Robor la 3 luni a coborat sub pragul de 4 procente.
Aceasta reducere a indicilor Robor vine sa ii ajute pe romanii care sau imprumutat in lei, pentru a nu fi afectati de riscul de curs valutar. Dobanda si rata lunara la creditele in lei a scazut sau urmeaza sa scada odata cu actualizarea dobanzilor la credite de catre banci.
De aceasta scadere beneficiaza si cei care doresc sa acceseze un credit imobiliar sau de nevoi personale in lei, mai ales ca unele banci au renuntat sa mai acorde credite in valuta, singura optiune fiind imprumutul in lei.
Credite Prima Casa in lei cu dobanzi de la 7%
Cel mai popular credit imobiliar din portofoliul bancilor, imprumutul Prima Casa, are acum dobanzi DAE care pleaca de la 7 procente la lei, in scadere cu aproape 2 procente fata de inceputul anului.
Pentru un credit Prima Casa in lei in valoare de 200.000 lei, acordat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara pleaca acum de la 1265 lei.
Nu toate bancile au actualizat dobanzile cu noile valori ale indicelui Robor, o parte dintre ele efectueaza aceasta operatiune odata la fiecare 3 luni, astfel ca incepand cu luna iulie toate ofertele de credite Prima Casa in lei vor avea dobanza actualizata.
Chiar daca Robor la 3 luni a inregistrat o apreciere de aproximativ 2 procente in ultimele luni, iar marja de dobanda este de maxim 2.5% la creditele Prima Casa in lei, dobanda anuala efectiva continua sa fie mai mica la creditele in euro.
La creditele Prima Casa in euro dobanda DAE pleaca de la 4.47%, cu 2.5% mai putin fata de cea mai buna oferta in lei. In schimb, clientii care iau un credit in lei nu trebuie sa isi mai faca griji in privinta cursului de schimb valutar.
Credite imobiliare in lei mai ieftine decat Prima Casa
Bancherii au redus marja de dobanda la creditele imobiliare, mai ales la cele in lei, astfel ca in prezent, cei care doresc sa isi cumpere o locuinta si nu pot accesa un credit Prima Casa, pot sa apeleze la un credit imobiliar in lei, cu dobanda anuala efectiva DAE mai mica decat la Prima Casa.
Daca dobanda DAE la creditele Prima Casa in lei pleaca de la 7 procente, creditul Casa Mea de la BCR are o dobanda de 6.52%, in timp ce creditul cu asigurare de la ING Bank pentru cumparare locuinta, are o dobanda de 6.59%.
Cele doua banci se afla printre bancile care au decis sa renunte la oferta de credite in euro, clientii care isi incaseaza veniturile in lei pot doar sa apeleze la un credit in moneda nationala.
Dezavantajul acestor credite il reprezinta avansul minim solicitat de banca, care este de 35% in cazul creditului de la BCR, si de 15% la ING Bank.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului