Companiile mari tin asigurarile pe plus
Data publicarii: 22-05-2013 | Finante-Banci
Dupa primele trei luni ale anului, societatile de asigurare membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare au inregistrat o crestere de 2% a primelor brute subscrise. La nivelul intregii piete a existat o scadere de 1%.
Primele brute subscrise la societatile de asigurari membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) au crescut cu 2% in primul trimestru din 2013, la 1,938 miliarde lei, fata de 1,895 miliarde lei in primele trei luni din 2012. Uniunea aduna cele mai importante societati de asigurare din Romania care impreuna detin aproximativ 90% din intreaga piata. Doar primii zece asiguratori au ajuns sa controleze mai bine de 80% din piata.
De altfel, societatile nemembre, majoritatea de dimensiuni foarte reduse, au avut, se pare, rezultate slabe din moment ce, la nivelul intregii piete, datele arata ca volumul primelor brute a consemnat o scadere de 1% fata de primele trei luni din 2012. Pe segmentul asigurarilor de viata a fost inregistrata o scadere de 4%, de la 365 milioane lei la 350 milioane lei, pe fondul volatilitatii portofoliilor si al dificultatii de atragere de clienti noi.
RCA sta pe crestere. Codasi in Europa
La asigurarile RCA a fost consemnata o crestere de 7%, sustinuta de majorarea primei medii, de la 157 lei la 170 de lei, iar subscrierile la asigurarile CASCO au scazut cu 6%, in conditiile dependentei de vanzarile de masini noi. Segmentul asigurarilor facultative de locuinte a crescut cu 9%, cresterea primei medii compensand scaderea cu 18% a numarului de polite in vigoare. La nivel european, potrivit datelor UNSAR, Romania ocupa penultima pozitie, inaintea Turciei, in privinta ponderii primelor brute subscrise in Produsul Intern Brut (PIB), situata la finalul anului 2012 la 1,34%, comparativ cu Bulgaria - 2%, Ungaria - 3,1% sau Polonia - 3,8%. La nivelul Uniunii Europene, media se situa la 7,6% in 2011. De asemenea, Romania are cea mai scazuta densitate a asigurarilor din Europa, cu 83 euro/locuitor, fata de Polonia - 400 euro/locuitor, Bulgaria - 100 euro/locuitor, Ungaria - 370 euro/locuitor sau media UE - 1.816 euro/locuitor.
Potrivit presedintelui UNSAR, provocarile industriei asigurarilor sunt recastigarea echilibrului financiar (profitabilitate), managementul riscurilor catastrofice, diversificarea portofoliilor si extinderea bazei de clienti. Asigurarile auto vor continua sa dicteze tendintele, iar pe acest segment provocarile sunt asezarea pe baze actuale a tarifelor RCA, crearea bazei de date comune pentru asiguratorii
CASCO, responsabilizarea clientilor prin introducerea fransizei, legiferarea modului de stabilire a daunelor morale, inclusiv in instanta, recastigarea increderii reasiguratorilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice