Cum mai fenteaza bancile BNR in privinta creditelor neperformante
Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci
Orice rata neplatita inseamna provizioane pentru o banca comerciala, si orice provizion inseamna pierderi. Provizionarea poate fi, insa, amanata, in speranta unor vremuri mai bune si pierderile pot fi si ele amanate pe mai tarziu. Ultima metoda utilizata de banci in relatia cu firmele este aceea de a inlocui graficul de rambursare a creditului, astfel incat acesta sa corespunda platilor facute de clienti, impotriva regulamentelor BNR.
Bancile au gasit o noua metoda prin care sa evite constituirea de provizioane pentru creditele (de facto) neperformante: constituirea unui nou grafic de rambursare la dosarul de credit. Metoda, aplicata in cazul contractelor cu companiile, permite bancii sa amane la nesfarsit recunoasterea unui credit neperformant in bilanturi. Data si valoarea ratelor pe care imprumutatul trebuie sa le plateasca este schimbata constant, astfel incat sa nu fie inregistrat niciun eveniment de plata.
Spre exemplu, daca o firma trebuie sa plateasca o rata de 10.000 de lei la 1 iunie, dar nu are decat jumatate din aceasta suma, si nu poate face plata decat la 1 iulie, banca poate schimba graficul de rambursare, astfel incat data de plata a ratei sa fie 1 iulie si valoarea ratei sa fie de 5.000 de lei. Suma ramasa neplatita este redistribuita in restul ratelor, fara a fi nevoie de vreun act aditional si, desi bancile nu mai incaseaza decat o parte din creditul acordat, in acest fel evita sa constituie provizioane de risc si sa faca pierderi.
Aceasta metoda sfideaza insa regulamentele Bancii Nationale a Romanei, pentru ca ascunde dimensiunea ratei reale de neperformanta din banca si creste riscul viitor al acesteia. Rata creditelor neperformante in randul firmelor depaseste 20%.
Operatiunile aprobate de BNR trebuie facute prin intermediul unui act aditional, fie ca vorbim de rescadentare, reesalonare sau refinantare.
Reesalonarea creditelor este o metoda prin care bancile incearca sa amane constituirea de provizioane in cazul imprumuturilor care nu mai pot fi platite de catre clienti. Prin reesalonare, sumele restante sunt incluse in credit, durata totala a acestuia este extinsa (astfel ca valoarea ratei lunare scade putin), datele de rambursare sunt modificate si clientii pot obtine o perioada de gratie in care platesc doar dobanda. Toata aceasta operatiune duce, in cele din urma, la cresterea costului total al creditului.
Creditele pot fi, de asemenea, rescadentate, diferenta fata de reesalonare fiind aceea ca durata creditului nu este modificata.
Aceaste metode sunt folosite atat in cazul creditelor contractate de persoanele fizice, dar mai ales de catre cele juridice, unde rata de default este considerabil mai ridicata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani