Comision de administrare sau de tranzactionare?

Data publicarii: 02-11-2006
Cine investeste pe termen lung va considera piperata o taxa lunara de pana la 0,5%. De gustibus, scrie Adrian Popa in Banii Nostri. Platesc comisioane de administrare de pana la 6% pe an la un fond de investitii sau investesc direct la bursa o singura data, in actiuni stabile si pe termen lung? Imi plasez economiile intr-un fond monetar sau e mai ieftin sa-mi fac un depozit bancar? Sunt intrebari la care raspunsul nu este intotdeauna simplu.  In cazul unui depozit bancar, ce poate fi vazut ca principal contracandidat pentru fondurile monetare, comisioanele sunt mai mici, la o dobanda care a inceput sa fie garantata pana la scadenta. Fondul iti ofera in schimb un plus de mobilitate.

Pentru cei care au timp si cunosc mecanismele pietei de capital, cumpararea de actiuni cotate prin intermediul unei firme de brokeraj pare mai ieftina in cazul unei investitii pe termen lung, comisionul de tranzactionare fiind uzual intre 1 si 1,5%. Daca aveti insa stofa de speculator si v-ati deprins sa cumparati si sa vindeti la intervale mici, s-ar putea sa iesiti mai scump decat investind intr-un fond mutual, deoarece comisioanele se aduna.

De cealalta parte, fondurile au comisioane minime de tranzactionare datorita sumelor mari pe care le ruleaza si, indiferent de numarul de operatiuni, acestea nu vor creste peste nivelul comisionului de administrare asumat prin prospectul de emisiune. Fondurile au si avantajul experientei administratorilor si al portofoliului diversificat care asigura o buna dispersie a riscului. In general, comisionul de administrare reprezinta o cota procentuala din valoarea activului net, ce se evidentiaza zilnic si se plateste lunar (intre 0,2 si 0,5% din activele nete medii).

Poate scadea sau creste proportional cu performantele fondului, in functie de decizia administratorului. Pe piata autohtona de capital, acest comision pare destul de piperat, in comparatie cu randamentele fondurilor mutuale. Sa nu uitam insa ca acestea vehiculeaza totusi valori ale activelor mult mai mici decat pe pietele mature, unde administratorii isi permit sa fie mai darnici.

Principalul argument adus de administratorii de fonduri pentru a justifica comisionul de administrare este necesitatea stimularii distributiei. "In strainatate investitorul achita aceste costuri chiar in momentul intrarii in fond, suportand un comision de subscriere de 1-5%", spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro: