Grecia intentioneaza sa deruleze teste de stres in randul principalelor banci
Data publicarii: 20-05-2013 | Finante-Banci
Suma de 50 de miliarde de euro alocata de creditorii internationali ai Greciei este suficienta pentru a acoperi recapitalizarea bancilor si costurile legate de inchiderea unor institutii, ramanand suficiente fonduri pentru urmatoarele teste de stres din sectorul bancar, care vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2013, se arata in raportul final publicat in urma celei mai recente vizite la Atena a reprezentantilor UE, BCE si FMI, transmite Reuters.
Noile teste de stres vor analiza indicele de adecvare a capitalului si provizioanele pentru imprumuturile neperformante deoarece bancile elene inca se confrunta cu o rata ridicata a creditelor neperformante in urma recesiunii. Anul trecut, rata creditelor neperformante a urcat la 24,2% din portofoliile de credite ale bancilor elene, de la 16,2% in 2011.
Procesul de recapitalizare a principalelor banci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha, Piraeus si Eurobank - este asteptat sa se incheie pana la 14 iunie. National Bank of Greece, Piraeus, Alpha si Eurobank au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, dupa ce au inregistrat pierderi in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante. Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentantii UE, BCE si FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizata de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS), in schimbul emiterii de noi actiuni si a unor obligatiuni convertibile contingente (CoCos).
De asemenea, creditorii internationali ai Greciei au anuntat ca Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) are ca obiectiv vanzarea Hellenic Postbank si Proton pana la mijlocul lunii iulie, in cadrul procesului prin care marile institutii de creditare continua sa absoarba bancile mai mici, ca parte a planului de redresare a sectorului bancar elen.
Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca 50 de miliarde de euro din programul de sprijin in valoare de 130 miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile.
Bancile mai mici Hellenic Postbank si Proton au fost scindate in doua entitati, alcatuite din active viabile si rebuturi, ele fiind detinute integral de Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii