Ce spune Vosganian despre obiectivul Romaniei de adoptare a euro
Data publicarii: 15-05-2013 | Finante-Banci
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reafirmat mentinerea de catre Romania a obiectivului de adoptare a monedei euro, fara stabilirea unui termen limita, cu accent asupra realizarii convergentei nominale-reale, la Congresul Economic European de la Katowice, care s-a desfasurat in perioada 12 - 14 mai, informeaza Ministerul Economiei, intr-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, aceasta este parte a strategiei de consolidare fiscala, indeplinire a criteriilor de la Maastricht si, in final, asigurarea unei economii solide si competitive.
In sesiunea inaugurala a Congresului, desfasurata sub egida 'O Europa a cresterii. Viitorul economiei europene/Cooperare si coeziune. Europa Centrala in Uniunea Europeana', ministrul roman a prezentat masurile intreprinse de Romania pentru depasirea crizei si stabilizarea macro-economica, importanta cooperarii Romanei in regiunea central-europeana, alaturi de tarile din Grupul de la Visegrad, atractivitatea tarii noastre ca destinatie investitionala si de afaceri.
Totodata, ministrul Vosganian a relevat "mentinerea de catre Romania a obiectivului de adoptare a monedei euro, fara stabilirea unui termen limita, cu accent asupra realizarii convergentei nominale/reale, ca parte a strategiei de consolidare fiscala, indeplinirii criteriilor de la Maastricht si, in final, asigurarea unei economii solide si competitive"
Demnitarul roman a subliniat importanta cresterii veniturilor statului si populatiei, pentru a se evita, pe viitor, migrarea fortei de munca inalt calificate.
In ceea ce priveste problematica europeana, ministrul Vosganian a prezentat initiativa introducerii in acquis-ul comunitar a unei politici industriale comune, insistand asupra necesitatii reindustrializarii statelor europene. Totodata, a atras atentia asupra necesitatii ca deciziile si reglementarile UE sa aiba la baza evaluari clare ale impactului acestora asupra competitivitatii industriilor si economiilor statelor membre, avand in vedere ca in multe ramuri industriale UE si-a redus avantajul competitiv.
Ministrul roman a subliniat importanta deschiderii UE pentru cooperarea si expansiunea pe alte piete (Asia, America Latina, Nordul Africii), deoarece in prezent majoritatea schimburilor comerciale ale statelor membre se concentreaza in interiorul UE si generaza in acest fel, propagarea efectelor crizei in cadrul Uniunii.
Vosganian a aratat ca elementele esentiale pentru iesirea din criza constau intr-o combinatie echilibrata de masuri de austeritate, consolidare fiscala si management al datoriei, cu masuri de stimulare economica, redefinirea rolului statului si a ajutorului de stat, acordarea de facilitati pentru dezvoltarea afacerilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani