De ce salariu ai nevoie pentru un credit Prima Casa?
Data publicarii: 13-05-2013 | Finante-Banci
Pe langa limita maxima impusa prin lege, pentru un credit Prima Casa, un alt obstacol il reprezinta venitul solicitantului sau al solicitantilor.
Suma maxima care poate fi acordata de banca pentru achizitia unei locuinte prin intermediul unui credit Prima Casa este de 57.000 euro sau de 66.500 euro in cazul achizitie unei locuinte noi.
Pe langa aceasta suma, trebuie sa dispuneti si de un avans minim de 5% din valoarea locuintei, respectiv, un maxim de 3000 euro pentru locuinte vechi si 3500 euro pentru locuinte noi.
Suma maxima poate fi insa accesata doar de catre clientii care dispun de venituri suficiente, care sa permita plata ratelor lunare.
Gradul maxim de indatorare a solicitantului sau solicitantilor este de aproximativ 50%, la bancile care acorda credite prin intermediul acestui program.
Valoarea creditului depinde de salariu
Creditele Prima Casa sunt acordate in euro si lei, insa datorita diferentei mari de cost dintre cele doua monede, peste 90% dintre solicitanti aleg varianta imprumutului in euro.
Dobanda la creditul Prima Casa in euro a inregistrat o scadere puternica in cursul anului 2012, odata cu prabusirea indicelui Euribor la 3 luni la minime istorice.
Perioada maxima de acordare pentru acest tip de imprumut nu poate depasi 30 de ani. Pentru cumpararea unei locuinte in valoare de 60.000 euro venitul minim necesar pentru un credit de 57.000 euro acordat pe o perioada de 30 de ani trebuie sa ie mai mare de 2700 de lei, daca luam in considerare un grad maxim de indatorare de 50%.
Salriul minim pentru cumpararea unei locuinte de 50.000 euro este de 2300 lei, creditul acordat de banca fiind de 47.500 euro, diferenta trebuie acoperita de client din economiile proprii.
Calculeaza rata lunara in functie de valoarea creditului Prima Casa si perioada acestuia.
Pentru o locuinta de pana la 40.000 euro aveti nevoi de un venit minim de 1900 lei. Venitul necesar creste in functie de numarul membrilor de familie, pentru care se calculeaza cheltuieli de subzistenta.
Cei care castiga salariul minim net pe economie, respectiv 1500 lei, pot accesa un credit Prima Casa in limita a 28.500 lei, in timp ce un salariu de 1000 lei va permite sa accesati un credit de pana la 19.000 euro.
La calcularea acestor valori nu au fost luate in calcul si alte datorii, caz in care venitul minim creste in functie de valoarea ratelor la credite, carduri de credit sau leasing.
Scaderea dobanzilor a permis ca si clientii care au venituri mai mici sa poata accesa un credit de o valoare mai mare, si astfel sa isi permita cumpararea unei locuinte.
Cum majoritatea romanilor au venituri de pana la 2000 lei net pe luna, o familie de doua persoane ar putea cumpara o locuinta prin Prima Casa de pana la 60.000 euro, mai ales daca nu mai are si alte datorii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice