Germania avertizeaza Europa sa nu renunte la masurile de austeritate

Data publicarii: 09-05-2013 | International

Statele europene nu ar trebui sa atenueze ritmul implementarii reformelor si nu ar trebui sa apeleze la masuri de stimulare pentru a reduce somajul ridicat in randul tinerilor deoarece nu vor avea ca rezultat locuri de munca sustenabile, a declarat joi presedintele Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, transmite Reuters.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Westdeutsche Allgemeine Zeitung', Jens Weidmann a reluat criticile la adresa Frantei, care nu a reusit sa-si indeplineasca tintele de reducere a deficitului bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara a regiunii. 

'Somajul in randul tinerilor in unele state este intr-adevar dramatic. Dar programele economice pe termen scurt si cheltuielile ridicate si chiar cresterea datoriilor statelor pentru generatiile urmatoare nu vor crea locurile de munca sustenabile de care este urgenta nevoie', a avertizat seful Bundesbank. 

In timp ce rata somajului a ajuns la niveluri record in tari ca Grecia, Spania si Italia, autoritatile din multe state europene vad mai curand o criza a somajului decat ceva ce se va rezolva dupa imbunatatirea situatiei economice. 

Dar Weidmann, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat ca o atenuare a ritmului implementarii reformelor necesare reducerii deficitului bugetar nu reprezinta o solutie deoarece tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.'Si doar companiile competitive si o structura economica viabila poate oferi asta. O pauza in adoptarea reformelor nu va fi de ajutor', a explicat seful Bundesbank. 

Comisia Europeana a acordat Frantei un ragaz de doi ani, pana in anul 2015, pentru a-si aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, din cauza perspectivelor slabe privind redresarea economiei. Faptul ca Franta inca va avea anul acesta un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB si posibil un deficit chiar mai ridicat anul viitor nu arata ca tara face eforturi de economisire, a declarat Weidmann. Acesta a adaugat: 'Pentru a recastiga increderea, nu poti doar sa renunti la un set de reguli si sa promiti ca le vei respecta in viitor'. 

Insa aceasta ingaduinta fata de Franta a condus si la o reactie a Bancii Centrale Europene, care a avertizat asupra unei posibile relaxari Europa. 'Evident ca avem nevoie de o reluare a cresterii economice colective', a afirmat un membru din conducerea acestei institutii, francezul Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. 

'Dar problema cresterii in Europa nu poate fi rezolvata prin acumularea de noi datorii', a adaugat acesta, atragand atentia ca daca Franta isi va diminua eforturile de reducere a deficitului, atunci acest ragaz 'nu va fi de mare folos'. In opinia sa, trebuie respectate doua principii, si anume 'continuarea reducerii deficitelor, eventual in ritmuri diferite de la tara la tara, si reducerea acestora in asa fel incat sa readuca cresterea economica'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: