Aderarea la euro: Basescu vrea in 2017, Ponta cere 2019
Data publicarii: 09-05-2013 | Finante-Banci
Anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enuntat 2019 ca nou termen, sau chiar renuntarea la o data fixa, a declarat presedintele Traian Basesu intr-un interviu pentru "Calea Europeana”.
Anterior, Romania avea ca termen anul 2015, dar s-a renuntat la acesta din cauza ca tara noastra nu indeplineste criteriile. Programul de convergenta trimis de guvernul Romaniei la Comisia Europeana nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro.
"State de mana a doua”
Basescu a argumentat ca aderarea la euro este o obligatie pentru Romania, care decurge din Tratatul de Aderare si nu se poate spune partenerilor europeni ca ne vom indeplini obligatiile, dar nu se stie cand. Seful statului a reiterat ca in 2014-2015 va incepe o dezbatere pentru revizuirea Tratatelor UE, iar fara un termen clar si credibil de adoptare a monedei euro si asumarea obligatiilor aferente, Romania poate ramane intr-o categorie de state de mana a doua la nivelul UE. De asemenea, Romania trebuie sa faca eforturi si pentru ca sectorul companiilor de stat sa devina unul competitiv, care sa faca fata competitiei din zona euro.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015. "Aici sunt doua variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune ca nu stabilim anul, ci prioritatile si incercam cat mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut si alte tari, inclusiv Romania - noi am avut anul 2015, pe care nu il respecti si atunci ai varanta sa iti cam pierzi credibilitatea, sa faci ca Petrica cu lupul, tot zici ca...Eu cred ca - nu stiu daca o sa punem intr-un document - un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist", a spus Ponta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice