Cum contesti taxele si impozitele ilegale si cum iti recuperezi banii

Data publicarii: 08-05-2013 | Finante-Banci

"Taxele si impozitele reprezinta pretul pe care-l platim pentru o societate civilizata". Este o afirmatie ce ar data din 1904, fiind atribuita judecatorului american Oliver Wendell Holmes, si este inscriptia care poate fi citita pe cladirea Fiscului american, accepata de altfel de majoritatea guvernelor lumii. 

De multe ori insa pretul este prea mare, iar rezultatele sub asteptari. In plus, nu toate darile cerute de Fisc sunt legale sau constitutionale, taxa auto, aplicarea retroactiva a TVA pentru tranzactiile imobiliare sau drepturile de autor, taxa pe bariera in Constanta fiind cateva exemple.

Contribuabilii care se considera prejudiciati in urma primirii unui act de impunere individual (document cu caracter executoriu emis de Fisc in care sunt prevazute sumele datorate la buget) pot urma caile legale pentru anularea acestuia si pentru recuperarea, daca este cazul, a banilor platiti.

Rezolvare in afara tribunalului

Art. 205 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala prevede ca persoana care se considera prejudiciata se va adresa mai intai organului emitent al deciziei de impunere cu o cerere de restituire a sumei platite fara temei legal. Numai daca nu primeste un raspuns favorabil in termen de 45 de zile, aceasta se poate adresa instantei competente. 

Cum sunt declarate taxele si impozitele nelegale sau neconstitutionale

"In primul rand, trebuie distins intre diversele acte normative ce instituie taxe si impozite", a explicat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com. 

Astfel, pentru taxele si impozitele surse ale bugetului de stat (accize, TVA, impozit pe venit, pe profit, impozitele salariale, taxa de mediu, CAS etc.) actul normativ ce instituie aceste taxe este legea emisa de Parlament, asa cum prevede Constitutia. 

"In practica guvernamentala s-a ajuns insa sa se reglementeze mai mult prin ordonante de urgenta sau de guvern, o practica pe care eu o calific discutabila tocmai din perspectiva dispozitiilor constitutionale", a completat avocatul. 

Potrivit acestuia, in cazul acestor impozite si taxe, cetateanul ce se considera prejudiciat de un asemenea act normativ, in urma primirii unei decizii de impunere fiscale sau a altui act de impunere individual, il poate contesta in fata unei instante de executare (care rezolva contestatia la executare) sau a uneia de contencios administrativ (care rezolva litigiile dintre stat si persoanele fizice) unde poate ridica exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiei din lege (in conditiile Legii nr. 47/1992) sau din ordonanta guvernamentala (in conditiile art. 9 din Legea nr. 554/2004) ce a intemeiat actul de impunere individual.

Prin exceptia de neconstitutionalitate se invoca neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta.

De asemenea, se mai poate invoca si exceptia de neconventionalitate, pentru ca instanta sa verifice conformitatea actului normativ care stabileste impozitul sau taxa cu dispozitiile Tratatului Uniunii Europene sau a Regulamentelor acesteia. Pentru acest ultim caz poate fi citat cazul taxei auto. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: