Guvernul Ponta ii da unda verde lui Vlasov pentru preluarea Registrului Comertului?

Data publicarii: 24-04-2013 | Afaceri

In cele 60 de zile in care il obliga legea, Guvernul nu a gasit timpul necesar sa dea aviz initiativei legislative ce prevede trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert. Astfel sunt deschise portile preluarii unei institutii publice ce aduce 50 milioane de euro la buget catre o organizatie privata condusa de o persoana acuzata de deturnare de fonduri.

Guvernul nu a discutat ieri, in sedinta sa sapta-manala, propunerea initiata de mai multi senatori USL, unii pe statele de plata ale controversatului avocat Mihai Vlasov, seful Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), de trecere a Oficiului National Re-gistrului Comertului (ONRC) de la Ministerul al Justitiei la CCIR.

Proiectul a fost inaintat Guver-nului cu doua luni in urma, la data de 27 februarie, in vederea obtinerii avizului. Potrivit Legii 250/2006, ce mo-difica Legea 90/2001 pri-vind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, Guvernul "emite puncte de vedere asupra propunerilor legislative, initiate cu respectarea Constitutiei, si le transmite Parlamentului, in termen de 60 de zile de la data solicitarii. Nerespectarea acestui termen echivaleaza cu sustinerea implicita a formei initiatorului".

Ieri a avut loc ultima sedinta de Guvern in care acesta isi putea manifesta acordul sau dezacordul referitor la initiativa parlamentara.

Eliberarea avizului nu a figurat insa pe ordinea de zi. Saptamana aceasta se scurg cele 60 de zile si astfel se poate vorbi de un sprijin pe care Guvernul Ponta il acorda lui Mihail Vlasov pentru preluarea RC.

Potrivit lui Gabriel Sterea, director in Secretariatul General al Senatului, Camera superioara nu a primit pana in prezent avizul. Solicitarea noastra adresata Guvernului, in care ceream explicatii asupra motivelor pentru care nu s-a eliberat un aviz, fie pozitiv, fie negativ, a ramas fara raspuns.

Consiliul Legislativ demonteaza argumentele initiatorilor

Trecerea unei institutii de importanta nationala precum ONRC la un ONG numit pompos Camera de Comert si care nu are nici o reprezentativitate pentru mediul de afaceri (in multe judete mai putin de 5% din firmele inregistrate sunt si membre ale Camerei Judetene) este o masura abuziva, unica in Europa. Proiectul a fost avizat de catre Consiliul Legislativ, care a tinut insa sa precizeze ca trecerea ONRC la CCIR e un aspect de oportunitate asupra caruia Consiliul "nu este abilitat a se pronunta".

Institutia a indicat mai multe erori grave ale initiativei, prin-tre care si pretentia initiatorilor ca in perioada interbelica

ONRC era la Camerele de Comert si de aceea asa ar trebui sa fie si acum.

"Se cuvine precizat ca, in perioada interbelica, Camerele de Comert si Industrie erau institutii publice, activitatea acestora fiind supusa controlului exercitat de Ministerul Industriei si Comertului. Bugetul fiecarei camere era aprobat de minister”, spune Consiliul. El adauga ca, in prezent, in Uniunea Europeana, in 23 de state din 25 Registrul Comertului e subordonat ministerelor si doar in cazul a doua tari e subordonat camerelor de comert (Italia si Olanda), insa diferenta e ca acolo acestea au fie statut de institutie publica, fie sunt subordonate unui minister.

Pilele lui Vlasov din Senat

Initiativa preluarii ONRC de catre ONG-ul lui Vlasov, socrul ministrului liberal Cristian David, a fost lansata de sase parlamentari, unii legati direct prin interesele lor de Mihail Vlasov. Lista initiatorilor ii include pe deputatul PNL Alina Stefania Gorghiu si deputatul PSD Florin Iordache, care au si calitatea de arbitri ai Curtii de Arbitraj Come-rcial International de pe langa CCIR. Sumele primite in aceasta calitate nu sunt de neglijat.

Astfel, Alina Gorghiu a incasat intr-un an, in urma prestarii activitatii de arbitru, suma de 21.457 lei (aproximativ 4.800 de euro), iar colegul ei, Florin Iordache, a primit 145.686 lei (circa 33.110 euro).

Banii nu vin din fondurile CCIR, ci din taxele platite de firme pentru a li se face dreptate de catre Curtea de Arbitraj, insa numirea arbitrilor pe dosare se face direct de catre Mihail Vlasov, care este si "autoritate de nominare" a Curtii.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: