Romania a avansat in pregatirile pentru perioada 2014-2020
Data publicarii: 23-04-2013 | Finante-Banci
Scrisoarea despre stadiul pregatirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primita de autoritatile romane de la reprezentantii Comisiei Europene la care face referire mass-media
continea o serie de observatii cu privire la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013, un moment intermediar in acest proces. Intre timp, Romania a parcurs o serie de etape necesare pentru pregatirea utilizarii eficiente a fondurilor europene in viitoarea perioada de programare. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul dialogului informal cu reprezentantii Comisiei, desfasurat pana in prezent.
Romania a tinut cont de recomandarile reprezentantilor CE si la prima runda de consultari informale dintre Romania si Comisie, care a avut loc intre 19-21 martie a.c., iar evolutiile procesului de programare au fost apreciate de catre reprezentantii Comisiei. Subliniem ca foarte multe detalii au fost agreate de cele doua parti in cadrul acestei reuniuni.
Incepand cu luna martie 2013, partea romana a avansat in elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre sa puna accent pe calitatea acestor analize fara a grabi finalizarea strategiilor sectoriale.
Angajamentul autoritatilor romane in privinta definirii strategiilor sectoriale este demonstrat si de aprobarea in sedintele de Guvern din 20 si 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice si indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultari cu toti partenerii de dialog si numeroase intalniri tehnice interinstitutionale. Incepand cu luna aprilie se desfasoara focus-grupuri prin intermediul carora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice in conditiile in care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice si a studiilor existente pana la aceasta data. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de Romania.
Pregatirile pentru utilizarea fondurilor europene in perioada 2014-2020 reprezinta o prioritate strategica pentru Romania. In prezent are loc un dialog informal intre reprezentantii autoritatilor romane si cei au Comisiei Europene. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene este publicat calendarul pregatirilor pentru viitoarea perioada de programare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani