De ce se amana aderarea Romaniei la zona euro
Data publicarii: 18-04-2013 | Finante-Banci
Aderarea Romaniei la Spatiul Euro ramane un obiectiv asumat, insa acest moment trebuie sa gaseasca Romania pregatita si 'in perfecta compatibilitate', a sustinut miercuri, premierul Victor Ponta.
'Am discutat cu guvernatorul BNR si cu domnul Daniel Chitoiu, care este cel care a up-datat acest program de convergenta si trebuie sa indeplinim toate criteriile, si nominale si reale, inainte de a intra in Spatiul Euro. Acesta ramane in continuare un obiectiv fundamental al Romaniei, insa, nu putem sa intram in Zona Euro nepregatiti pentru ca ar fi un lucru rau pentru noi, ca tara, si in mod sigur pentru ceilalti membri ai spatiului Euro', a spus premierul la finalul sedintei comune a plenului Camerei Deputatilor si Senatului in cadrul careia Guvernul si-a angajat raspunderea pe proiectul legii retrocedarilor.
Ponta a subliniat ca, in opinia sa, Romania are anumite avantaje - crestere economica, posibilitatea de a contracta imprumuturi cu dobanzi reduse si potential - pe care nu trebuie sa le piarda.
'Zona Euro este intr-o perioada de consolidare. Sunt tari care sunt in criza si care au nevoie de planuri de salvare. Si, la modul cel mai sincer, nu suntem pregatiti sa rezistam la o competitie atat de dura cum este Zona Euro. Romania vrea sa intre in Zona Euro, dar in momentul in care suntem perfect compatibili si pregatiti. Termenul tine de pregatirea noastra si de reformele din Zona Euro. Sunt reforme care au loc mult mai rapid. (...) Romania are, insa, o situatie financiara si economica mai buna decat media Zonei Euro. Avem crestere economica si un anumit potential, ne imprumutam foarte ieftin. Trebuie sa fim pregatiti cand intram acolo pentru a nu pierde avantajele competitivitatii noastre', a conchis Victor Ponta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice