Scaderea accentuata a inflatiei in Zona Euro ar putea deveni periculoasa

Data publicarii: 17-04-2013 | Finante-Banci

"Inflatia in Zona Euro s-a inscris pe o panta ce poate deveni periculoasa in cazul in care scaderea sa va continua in aceeasi masura in lunile urmatoare", a aratat Catalin Busa, director general al SSIF Equity Invest.

Astazi, Oficiul European de Statistica (Eurostat) a confirmat scaderea ratei anuale a inflatiei in Zona Euro la 1,7% in luna martie, de la 1,8% in februarie. Astfel, rata anuala a inflatiei a scazut continuu de la 2,2% in decembrie 2012, pana la 1,7%, la sfarsitul primului trimestru din 2013. Tinta de inflatie pe termen mediu a Bancii Centrale Europene presupune o crestere anuala mai mica, dar apropiata de 2% a indicelui armonizat al preturilor de consum pentru Zona Euro. "Din cate se vede in ultimele luni, inflatia se departeaza de plafonul de 2%, menit sa asigure atat o stabilitate a preturilor, cat si o marja pentru evitarea riscurilor deflatiei", a precizat Catalin Busa.

Variatia inflatiei Zonei Euro in ultimii ani

Intre 2001 si 2007, inflatia in Zona Euro a avut o variatie relativ redusa, respectiv intre 2,3% si 2,1% pe an. Apoi, per ansamblul lui 2008, rata anuala a inflatiei a fost de 3,3%, dar in cea de-a doua parte a anului, aceasta a inregistrat o scadere extrem de abrupta; in 2009, la nivelul Zonei Euro inflatia a ajuns la 0,3%. Preturile au intrat pe crestere in urmatorii ani, astfel incat in 2010 rata inflatiei s-a ridicat la 1,6%, iar in 2011 s-a situat la 2,7%. In decembrie 2012, inflatia Zonei Euro a fost de 2,2%, iar de atunci a intrat pe un trend de scadere.

De ce ar fi periculoasa si ce ar arata inflatia in scadere abrupta sub 2%

Comisia Europeana a estimat ca economia Zonei Euro se va contracta cu 0,3% in 2013 si va reveni pe crestere abia in 2014. "O scadere accelerata a inflatiei in continuare si instabilitatea preturilor ar putea avea urmari care ar intarzia chiar mai mult revenirea Zonei Euro pe crestere economica", a precizat Catalin Busa. Inflatia in scadere ar aduce cu sine riscul de a intari imaginea preturilor in scadere, atat in ceea ce ii priveste pe agentii economici, cat si in ceea priveste populatia. Astfel, atunci cand vor fi luate in calcul achizitiile sau investitiile, ar aparea "speranta" ca preturile ar putea scadea in continuare, iar planurile ar fi puse "in asteptare". "Amanarea investitiilor (in bunuri mobile, mijloace de productie etc) si a achizitiei bunurilor de folosinta indelungata ar conduce in mod clar la scaderea productiei si a consumului general si ar purta cu sine chiar riscul deflatiei. Inflatia si preturile in scadere sub un anumit nivel indica cerere in scadere, iar acesta ar fi un semnal negativ privind reluarea cresterii economice in regiune", a precizat Catalin Busa.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: