Christine Lagarde: Unele banci din zona euro ar trebui sa fie inchise
Data publicarii: 11-04-2013 | Finante-Banci
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut miercuri autoritatilor europene sa intensifice reformarea sistemului bancar, inclusiv prin inchiderea unor banci daca va fi necesar, transmite AFP.
Zona euro a obtinut realizari importante, inclusiv infiintarea Mecanismului European de Stabilizare (MES) - fondul de asistenta financiara al statelor care folosesc moneda euro - dar inca mai sunt multe de facut, a afirmat Lagarde, intr-un discurs rostit la Clubul Economic din New York.
Activitatea insuficienta de reconstruire a soliditatii bancilor comerciale impiedica politica monetara adecvata sa-si indeplineasca obiectivele, adica imprumuturile ieftine sa ajunga la cei care au nevoie, a explicat seful FMI.
'Astfel, prioritatea trebuie sa fie continuarea curatirii sistemului bancar prin recapitalizare, restructurare sau, daca va fi necesar, prin inchiderea unor banci', a declarat Lagarde, avertizand ca multe banci de la periferia zonei euro nu sunt suficient capitalizate si au prea multe credite neperformante in bilanturile lor. 'Chiar in afara periferiei zonei euro, exista necesitatea reducerii bilanturilor si a imbunatatirii modelelor de afaceri', a declarat oficialul FMI.
Vorbind cu cateva zile inainte de publicarea celor mai recente estimari ale FMI privind evolutia economiei mondiale, Christine Lagarde a apreciat ca institutia nu se asteapta ca in acest an cresterea economiei mondiale sa fie mai ridicata decat in 2012.
'Ideea de baza este ca avem nevoie de un sistem financiar global care sa sprijine cresterea si stabilitatea'. In prea multe cazuri - de la SUA in 2008 la Cipru astazi - am vazut ce se intampla cand sistemele bancare aleg profiturile rapide, sprijinind un model de afaceri care in cele din urma destabilizeaza economia', a afirmat directorul general al FMI.
Fondul Monetar International (FMI) va imprumuta Ciprului suma de un miliard de euro pe trei ani, in cadrul planului de asistenta in valoarea de 10 miliarde de euro convenit de Cipru cu creditorii internationali, a anuntat in 3 aprilie Christine Lagarde. Creditul de la FMI va avea o dobanda de 2,5% si va fi rambursat in 12 ani.
'Acesta este un program dificil care va necesita eforturi mari din partea populatiei Ciprului', a avertizat Lagarde. Conform acordului, Ciprul va fi nevoit sa-si restructureze primele doua banci, sa reduca deficitele bugetare si sa ajusteze salariile si pensiile. Impozitul pe companii va fi majorat de la 10% la 12,5%, in timp ce impozitul pe venit va fi majorat de la 15% la 30%. In plus, Ciprul va fi obligat sa introduca noi masuri de austeritate pentru a ajunge la un surplus primar (fara costurile cu plata datoriei) de 4% din PIB in 2018.
Ciprul a devenit a cincea tara din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara de la UE, BCE si FMI, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă