Conglomeratele financiare din Romania, supravegheate intern si comunitar
Data publicarii: 30-10-2006Si in Romania, supravegherea suplimentara a unui astfel de conglomerat financiar va fi exercitata de catre o autoritate coordonatoare desemnata din randul autoritatilor competente cu supravegherea sectoriala, pe baza criteriilor stabilite de directiva, in functie de tipologia institutiei-mama. Daca o banca va detine un astfel de rol, atunci supravegherea suplimentara va fi exercitata de catre BNR, in timp ce in cazul pozitiei dominante a unei societati de asigurare, rolul va fi preluat de catre CSA. In cazul societatilor mixte, supravegherea poate fi efectuata si de catre o entitate europeana dintr-un stat membru.
Schimbul de informatii, obligatoriu
Proiectul de lege este deosebit de complex, astfel ca, in cadrul de fata vom prezenta doar cateva aspecte deosebit de importante. Prin supravegherea suplimentara, in acest context, se intelege un ansamblu de mecanisme menite sa reglementeze cerintele prudentiale ce trebuie urmarite la nivelul unui conglomerat financiar, gen: adecvarea capitalului, concentrarea riscurilor, tranzactiile intra-grup, precum si mecanismele de control intern si procesele de administrare a riscurilor.
Activitatile unui grup se desfasoara in principal, in sectorul financiar daca raportul dintre totalul activului bilantier al entitatilor reglementate si a celor nereglementate din sectorul financiar, din cadrul grupului si totalul activului bilantier al grupului in ansamblul sau depaseste 40%.
Proiectul de legea prevede ca autoritatile competente, responsabile de supravegherea entitatilor reglementate dintr-un conglomerat financiar si autoritatea competenta desemnata drept coordonator al acelui conglomerat trebuie sa coopereze, furnizandu-si una alteia, orice informatii care sunt esentiale sau relevante pentru exercitarea atributiilor lor de supraveghere. De asemenea, in acest scop, autoritatile competente din Romania vor face schimb de informatii cu autoritati competente din alte state membre.
Cooperarea trebuie sa asigure cel putin colectarea si schimbul de informatii cu privire identificarea structurii grupului, a strategiilor conglomeratului financiar, la stabilirea situatiei financiare, in special in ceea ce priveste adecvarea capitalului, tranzactiile intra-grup, concentrarea riscurilor si profitabilitatea. De asemenea, respectivele autoritati trebuie sa detina informatii si despre principalii actionari si conducatorii conglomeratului financiar, despre organizarea, administrarea riscurilor si sistemele de control intern, despre dificultatile intampinate de catre entitatile reglementate sau de alte entitati ale conglomeratului financiar, care pot afecta in mod serios entitatile reglementate si chiar despre principalele sanctiuni si masurile exceptionale luate de catre autoritatile competente impotriva respectivelor conglomerate.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani