ASE, la 100 de ani de la infiintare
Data publicarii: 08-04-2013 | Diverse
Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), prima institutie romaneasca de invatamant economic superior, s-a infiintat la 6 aprilie 1913, sub titulatura Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti (AISCI), prin Decretul Regal nr. 2978, publicat, ca lege, in Monitorul Oficial nr. 12 din 13 aprilie 1913. La 1 noiembrie 1913 au fost inaugurate cursurile Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale, al carei prim rector a fost prof. dr. Anton Davidoglu.
In decursul celor 100 de ani de functionare, institutia a fost marcata de numeroase evenimente politice, sociale si economice, inregistrand modificari nu numai in ceea ce priveste subordonarea Academiei, ci si in privinta denumirii si mai ales a structurii sale.
Din 1913 si pana in 1926, AISCI a functionat intr-un spatiu inchiriat situat pe Calea Victoriei, la nr. 102, in apropierea Bibliotecii Centrale Universitare.
Actualul Palat al Academiei de Studii Economice din Bucuresti situat in Piata Romana nr. 6 si Caderea Bastiliei nr. 2-10, a fost construit in trei etape.
In 1926 a fost dat in folosinta Palatul Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale - Corpul 1, construit intre anii 1924-1926, in Piata Lascar Catargiu, astazi Piata Romana, si pe strada Cometa (actuala strada Caderea Bastiliei).
In 1921, AISCI a obtinut dreptul de organizare a doctoratului.
Intre anii 1932-1933, in Aula Magna a Palatului a fost realizata celebra fresca a Ceciliei Cutescu-Storck, 'Istoria comertului romanesc' (sau 'Istoria negotului romanesc').
La 1 ianuarie 1935, AISCI a trecut din subordinea Ministerului Industriei si Comertului in cea a Ministerul Instructiunii Publice (decizia a fost luata in anul 1934, insa trecerea efectiva s-a realizat incepand cu anul financiar 1935).
Tot in 1935, a fost inaugurata 'Cladirea Bibliotecii' - Corpul 2, pe strada Cometa, in continuarea aripii Corpului 1.
In 1940 a fost data in folosinta 'Cladirea Muzeului Comercial si Biroului Comercial' (Corpul 3).
Cel mai important proiect de consolidare si modernizare ale Palatului, in ansamblul sau, s-a realizat in perioada 2004-2008.
Denumirea initiala, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, s-a mentinut pana in anul 1947, cand, in urma fuzionarii cu Academia de Studii Cooperatiste, a devenit Academia de Studii Comerciale si Cooperatiste.
In 1948, prin Decretul 175/1948, Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste si-a schimbat numele in Institutul de Stiinte Economice si Planificare (ISEP) iar din anul 1958 in Institutul de Stiinte Economice (ISE).
Denumirea actuala, Academia de Studii Economice (ASE), dateaza din anul universitar 1967/1968, cand a avut loc o mai larga modernizare a invatamantului superior economic din Romania.
Dupa 1989, modificarile produse in structura invatamantului superior in general, si in ASE in special, au generat o noua conceptie de constituire a facultatilor si specializarilor. In prezent, in ASE functioneaza 11 facultati: Administrarea Afacerilor (cu predare in limbi straine); Administratie si Management Public; Cibernetica, Statistica si Informatica Economica; Contabilitate si Informatica de Gestiune (facultate acreditata ACCA); Comert; Economie; Economia Agroalimentara si a Mediului; Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori; Management; Marketing; Relatii Economice Internationale. De asemenea, ASE ofera programe de studii academice postuniversitare, departamente de cercetare, de studii postuniversitare si de perfectionare didactica.
La ora actuala, Academia de Studii Economice este cea mai importanta institutie de invatamant economic superior din Romania, scopul fundamental constituindu-l pregatirea viitorilor specialisti in economie si administratie publica.
Istoria ASE, prestigioasa institutie de invatamant superior, este marcata de prezenta in cadrul corpului profesoral a unor personalitati ale vietii politice si economice, cum ar fi: Virgil Madgearu, Nicolae Iorga, Mihail Manoilescu, Ion N. Angelescu, Victor Slavescu, Andrei Radulescu s.a.
De-a lungul timpului, mari personalitati ale stiintei si politicii nationale si internationale au fost distinse de Academia de Studii Economice cu titlul de Doctor Honoris Causa. Printre acestea se numara: laureatii Premiului Nobel pentru economie Lawrence Klein (1980), James McGill Buchanan Jr. (1986) si Joseph Stiglitz (2001); savantii de renume international Anghel Rugina si Philip Kotler (considerat parintele marketingului modern); sefi de stat, precum Ion Iliescu, presedintele Romaniei, Nursultan Abishevich Nazarbaiev, presedintele Kazahstanului, Turgut Ozal, presedintele Turciei, sau inalti functionari europeni, precum Jacques Santer si Romano Prodi, Joachim Almunia, sau baronesa Emma Nicholson of Winterbourne, raportor al Uniunii Europene pentru Romania in perioada 2000-2004.
La 26 martie 2013, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de decorare a Academiei de Studii Economice din Bucuresti "cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintare, pentru profesionalismul de exceptie si abnegatia manifestate de cadrele didactice in procesul de afirmare si dezvoltare a invatamantului, stiintei si culturii economice din Romania". Traian Basescu a conferit Ordinul "Meritul pentru Invatamant" - in grad de Comandor Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani