BRD SocGen doreste sa aiba venituri duble fata de costurile bancii

Data publicarii: 30-10-2006
BRD SocGen doreste sa aiba venituri dubleBanca Romana pentru Dezvoltare (BRD)-Groupe Societe Generale intentioneaza sa atinga un nivel de rentabilitate a fondurilor proprii de 25%-40% si sa cheltuiasca doar jumatate din venituri, a declarat presedintele bancii, Patrick Gelin. "BRD SocGen doreste sa atinga si mentina o rata operationala (n.red. ponderea cheltuielilor in venituri) de circa 50% si o rentabilitate a fondurilor proprii de 25%-40%", a spus Gelin.

Indicele ROE (rentabilitatea fondurilor proprii) afisat in primul semestru al anului de BRD SocGen, de 36% este considerat de analisti ca fiind extrem de bun. "Valoarea indicelul ROE pe primul semestru este o realizare "impresionanta", deoarece a fost atinsa in ciuda competitiei de pe piata si a faptului ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a marit rezervele minime ale bancilor", a observat analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiri Stanik.

BRD SocGen, care controleaza peste 15% din piata bancara romanesca, fiind plasata pe locul secund dupa liderul BCR, nu planuieste sa se extinda de dragul competitiei, ci sa urmareasca evolutia pietei, a mai observat Gelin.

"Vom continua sa crestem pana cand ne va permite capacitatea pietei", a declarat, pentru NewsIn, Gelin. Acesta a mai aratat ca BRD deschide o sucursala acolo unde i se pare ca ar fi profitabila o asemenea investitie, unde este o "piata".

In ceea ce priveste produsele si serviciile financiare, BRD SocGen se va orienta dupa cererea pe piata. "Cred ca in momentul de fata oferim toate produsele si serviciile", a afirmat Gelin. Seful BRD a amintit banca va mai oferi in viitor si instrumente financiare complexe, cum ar fi securitizarea activelor. "Produsele mari care nu sunt vandute in aceasta tara si cred ca vor fi vandute in viitor sunt cele de economisire pe termen mediu si lung, cum ar fi fondurile de pensii, fondurile de investii", a mai declarat presedintele bancii.

BRD SocGen nu a transferat credite in valuta catre banca mama, gigantul financiar Societe Generale, insa a impartit in ultimii patru ani operatiuni complexe cu bancherii cartierului general din Paris, a spus Gelin. Cand o companie mare sau multinationala doreste un imprumut, este posibil ca acesta sa fie facut prin SocGen direct, dar acest lucru este numit de presedintele bancii drept o practica normala in banca si nu o consecinta a restrictiilor puse de banca centrala in calea creditarii in valuta.

Divizia de dezvoltare imobiliara a Groupe Societe Generale(GSG), Sogeprom, va functiona in scurt timp si in Romania, a declarat miercuri, pentru NewsIn, responsabilul cu finantarea proiectelor imobiliare al BRD SocGen, subsidiara romaneasca a GSG, Iuliana Tiba, la "Zilele Biz". "Compania nu este inca operationala aici", a declarat, vineri presedintele BRD SocGen. Sogeprom trebuie sa "invete" piata imobiliara din Romania si vor trece cateva luni pana sa inceapa operatiunile, a precizat Gelin.

Sogeprom este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piata imobiliara europeana si intentioneaza sa se implice in proiecte imobiliare de mari dimensiuni din Romania, a adaugat Iuliana Tiba. "Ideal ar fi ca Sogeprom sa gaseasca in Romania unul sau mai multi parteneri locali, cu care sa dezvolte astfel de proiecte imobiliare, contributia sa fiind expertiza dobandita in domeniu. Sogeprom are nevoie de experienta unei companii din Romania pentru a-si putea dezvolta proiectele", a mai spus Iuliana Tiba.

BRD SocGen, listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, a afisat in primul semestru al anului un profit dupa impozitare de 315 milioane lei (89 milioane euro), in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

GSC se afla in Romania intr-o "echipa" aproape completa, avand principalele divizii prezente in tara. Presedintele BRD SocGen a spus ca o exceptie este domeniul asigurarilor, insa Gelin a amintit ca banca este actionar la compania de asigurari Asiban. Diviziile grupului francez in Romania sunt societatea de leasing BRD Sogelease, compania de credite de consum la locul de vanzare BRD Finance, Societate de servicii de investitii financiare BRD Securities, societatea de leasing operational ALD Automotive, companioa specializata in servicii de consultanta financiara BRD SG Corporate Finance si compania ce gestioneaza doua fonduri de investitii Societe Generale Asset Management.

Compania de asigurari Asiban a fost infiintata in 1996. La sfarsitul anului 2005, Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare (ISAF) a vandut celorlalti actionari pachetul de actiuni pe care il detinea la Asiban, reprezentand 20% din capitalul social. Valoarea tranzactiei a fost de 12 milioane de euro. Ceilalti patru actionari ai societatii, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), CEC si Banca Transilvania (BT) si-au crescut fiecare participatia cu 5%, pana la 25%. Atat BCR, cat si BT, au propriile divizii de asigurari, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si BT Asigurari.

BRD SocGen detinea, la sfarsitul primului semestru din 2006, active de 22,3 miliarde lei (6,25 miliarde euro), care reprezinta 15,48% din activele bancare romanesti, fiind a doua banca romaneasca din acest punct de vedere, potrivit datelor BNR. La sfarsitul lunii iunie 2006, banca administra o retea de 441 de unitati si numara peste 1.800.000 clienti activi persoane fizice si firme. Dupa numarul unitatilor, BRD era la finele primelor sase luni a doua banca romaneasca dupa Casa de Economii si Consemnatiuni.

Grupul financiar francez Societe Generale detine 58,32% din capitalul BRD Groupe Societe Generale, SIF Oltenia are 5,34% din actiunile BRD, SIF Muntenia are 5,27% din titluri, SIF Transilvania are 5,00% din actiuni, SIF Banat-Crisana are 4,6%, SIF Moldova are 5,05%, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 5% din actiunile BRD.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: