Cum arata tot aurul din lume topit intr-un singur cub sau lingou?
Data publicarii: 04-04-2013 | Finante-Banci
Cantitatea de aur in lume pare imensa, dar in realitate nu este chiar atat de mare. Daca tot aurul produs pana in prezent ar fi adunat la un loc si topit intr-un singur cub, fiecare latura ar avea 20 de metri, relateaza BBC, citand o declaratie a unuia dintre cei mai bogati oameni din lume Warren Buffett.
In privinta aurului, investitorii recurg in mod frecvent la datele companiei media Thomson Reuters GFMS, in conformitate cu care valoarea rezervelor de aur din lume se ridica in prezent la 171.300 tone. Aceasta cantitate este echivalenta cu un cub avand laturile cu dimensiunea de 20,7 metri.
Cu toate acestea, nu toata lumea este de acord cu acest punct de vedere. Alte surse estimeaza cantitatea de aur pe glob intre 155.200 de tone si 2,5 milioane de tone. Aceasta ultima cifra depaseste de 16 ori datele GFMS si are in vedere un cub de pana in 50 de metri.
Daca o astfel de cantitate de aur ar fi asternuta pe pamant, ea ar ocupa intreg terenul central (de tenis) de la Wimbledon, iar inaltimea unui astfel de 'lingou' ar fi de 143 de metri.
De ce difera cifrele atat de mult? In parte, acest lucru se datoreaza faptului ca aurul se extrage de peste 6.000 de ani, potrivit BBC. In opinia GFMS, pana in anul 1492, cantitatea totala de aur produsa a fost de 12.700 de tone, insa unii experti considera aceasta cifra mult exagerata. Dupa cum explica expertul american James Turk, tehnologiile care existau la momentul respectiv permiteau extragerea doar a 297 de tone de aur. Cantitatea de aur extrasa in zilele noastre nu depaseste, conform acestuia, 155.200 de tone, adica de 10% mai putin decat cifrele mentionate in raportul Thomson Reuters GFMS. Poate parea o diferenta mica, insa exprimata in bani aceasta depaseste 950 miliarde de dolari.
In opinia altor analisti, cantitatea de aur in lume este mult mai mare, din cauza faptului ca unele tari prefera sa nu dezvaluie cantitatea de metal pretios dobandit, iar in unele state mineritul ilegal de aur este in plina ascensiune.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des