40 de ani de la prima convorbire cu un telefon mobil
Data publicarii: 03-04-2013 | IT&C
La inceputul lunii aprilie 1973, inventatorul Martin Cooper de la Motorola a efectuat primul apel cu ajutorul unui telefon mobil de pe un trotuar din New York. Inventatorul l-a sunat chiar pe Joel Engel, rivalul sau de la "Bell Labs", care la vremea respectiva incerca, de asemenea, sa creeze un telefon portabil.
Potrivit unor zvonuri, Cooper s-ar fi inspirat din capitanul Kirk din serialul TV "Star Trek" si gadgeturile pe care acesta le folosea.
Primul model de telefon mobil cantarea nu mai putin de 1,4 kilograme si putea fi folosit 35 de minute, dupa care trebuia incarcat timp de 10 ore. Primul telefon mobil se numea "DynaTAC" (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), iar Motorola a petrecut 10 ani incercand sa obtina aprobari si sa depaseasca obstacole tehnologice pana sa ajunga la productia de masa. In 1983, a fost lansat un "DynaTAC" mai usor, la pretul de 3.500 de dolari (echivalentul astazi a 7.400 dolari).
Primul telefon mobil comercializat avea o lungime de 33 cm, noua taste: "recall, clear, send, store, function, end, power, lock, volume", un display si putea memora 30 de numere. Dupa mai putin de zece ani, in 1990, serviciile de telefonie erau disponibile pentru un milion de clienti americani, pentru ca, in 2011, 87% din populatia planetei sa beneficieze de acest sistem de telefonie.
Toate telefoanele mobile au o serie de caracteristici comune, dar producatorii incearca sa diferentieze produsele proprii prin punerea in aplicare a unei serii de functii suplimentare care sa fie atractive pentru consumatori. Acest fapt a condus la mari inovatii in dezvoltarea telefonului mobil in ultimii 20 de ani.
De la 1G, prima generatie a telefoanelor mobile a anilor 80 s-a ajuns la a patra generatie 4G, care ofera o gama larga de utilitati. In 2008, cel mai usor telefon din lume, 'Modu', avea doar 40 de grame si era prevazut cu terminale mobile gratuite, disponibile impreuna cu variate oferte de abonamente, la doar 35 de ani de la inventia geniala a lui Martin Cooper.
Nokia a detinut pozitia de lider de piata pana in 2010, pentru ca, din 2012, sa fie depasita de Samsung, potrivit Strategy Analytics. In 2012, pentru prima data din 2009, vanzarile de telefoane mobile catre utilizatorii finali au inregistrat o scadere cu 1,7 %.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii