Bruxellesul preseaza Romania sa isi rezolve problema legata de gropile de gunoi
Data publicarii: Astazi, 02-04-2013 | Mediu
Gropi de gunoi improvizate la marginea unor sate, campuri intregi acoperite cu deseuri menajere: acesta era, nu cu mult in urma, peisajul obisnuit al lumii rurale in care traiesc jumatate din cele 20 de milioane de romani. Tranzitia haotica pe care a cunoscut-o Romania in anii 1990, dupa caderea dictaturii comuniste, a impiedicat tara sa puna pe picioare o strategie pentru gestionarea deseurilor, scrie luni Le Monde.
Numai in anul 2000, cand Bucurestiul a demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeana, guvernul a inceput sa reflecteze asupra unei politici privind gunoaiele care sa respecte normele europene.
Sarcina se dovedeste insa a fi dificila. Tara ramane cel mai slab elev al Uniunii la acest capitol. Potrivit statisticilor europene publicate in martie, Romania nu recicla, in 2011, decat 1% din deseurile sale menajere, restul ajungand in gropile de gunoi. Si aceasta in contextul in care UE le-a fixat statelor sale membre obiectivul de reciclare a deseurilor lor menajere in proportie de 50% la orizontul lui 2020.
La 19 martie, la Bruxelles, Romania a participat la un seminar vizand ajutarea tarilor cel mai putin performante in materie de gestionare a deseurilor in a-si optimiza politicile cu ajutorul unor foi de parcurs personalizate.
Romania, ultima tara care s-a alaturat UE alaturi de Bulgaria in 2007, a ramas mult in urma. Intr-o intelegere cu Comisia Europeana, Bucurestiul fixa drept limita data de 16 iulie 2009 pentru inchiderea a 78 de gropi de gunoi aflate in apropierea unor orase importante si a 7.068 de mici gropi de gunoi improvizate in sate. 'Doar 19 gropi de gunoi au fost inchise in zonele urbane, iar 59 continua sa functioneze de o maniera ilegala', recunostea, dupa expirarea termenului, fostului ministru al mediului din acea vreme Nicolae Nemirschi. 'In mediul rural, doar 1.304 de gropi de gunoi au fost inchise, in timp ce 5.764 continua sa functioneze in ilegalitate', adauga el.
In prezent, guvernul actual promite sa implementeze o noua strategie pentru a gasi solutii pentru aceasta problema pe care Comisia Europeana nu inceteaza sa o invoce. 'Una dintre cele mai mari provocari ale Romaniei o reprezinta gestionarea deseurilor', a recunoscut Elena Dumitru, secretar de stat la Ministerul Mediului. 'Aceasta problema nu vizeaza numai protejarea mediului, ci este vorba despre de sanatatea oamenilor', a subliniat dna Dumitru.
Potrivit Le Monde, autoritatile de la Bucuresti au luat taurul de coarne la presiunea Comisiei Europene. Bruxellesul a somat Romania sa se puna in conformitate cu obiectivele comunitare in mai multe randuri. Tara urmeaza sa beneficieze, in cadrul bugetului 2014-2020, de o finantare europeana de 1,3 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte de gestionare a deseurilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani