Este timpul sa regandim pensionarea

Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci

  • Reforma sistemelor de pensii incepe sa se reflecte in mixul veniturilor gospodariilor private  
  • Cel mai recent raport Allianz evidentiaza manifestarea unei tendinte de crestere a ponderii persoanelor angajate la nivelul populatiei cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani, in Europa, Statele Unite si Asia  
  • In Romania, mai putin de o treime din persoanele cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani sunt active 

Dupa un deceniu de reforma a sistemelor de pensii in Europa de Vest si dupa implementarea noilor sisteme in Europa de Est si in Asia, structura veniturilor la varsta pensionarii a inceput sa se schimbe. Cel mai recent studiu <Allianz Demographic Pulse> arata ca, la nivel global, pilonul doi sI pilonul trei al sistemelor de pensii, veniturile din active financiare si din salarii (ca urmare a cresterii ponderii persoanelor active la nivelul populatiei de peste 60 de ani) incep sa capete din ce in ce mai multa importanta. Cu toate acestea, la ora actuala nu este clar daca veniturile suplimentare sunt suficiente pentru a compensa scaderea nivelului pensiilor din sistemul public (pilonul I).

"Pentru a avea un nivel al veniturilor comparabil cu cel al pensionarilor de astazi, va trebui ca viitorii pensionari sa isi schimbe obiceiurile privind munca si comportamentul de economisire. Este necesar ca oamenii sa devina mai responsabili pentru a ajunge la un venit adecvat la pensie si sa Regandeasca Pensionarea”, explica Jay Ralph, Presedinte al  Allianz Asset Management si membru in Board-ul Allianz SE.

Rata persoanelor active cu varsta cuprinsa intre 60 - 64 de ani a crescut 

Criza financiara a pus la incercare structurile in schimbare ale sistemelor de economisire pentru pensie, iar pe drumul reformei se simte presiunea crizei datoriilor, a volatilitatii ridicate a pietelor si a ratelor scazute ale dobanzii. Provocarea pe care o aduce cu sine acest mediu pentru pilonii finantati este considerabila. Cu alte cuvinte, nu doar cresterea varstei pensionarii influenteaza alegerea pentru o viata activa pentru mai mult timp, ci si scaderea activelor pentru pensie si nevoia de a economisi mai mult pentru perioada de pensionare. Indiferent daca vorbim de Europa, Asia, sau de Statele Unite, la nivelul segmentului persoanelor cu varste cuprinse intre 60 si 64 de ani, ponderea persoanelor active a crescut in ultimii 10 ani. In Europa, cea mai mare crestere poate fi observata in Germania si in Olanda, unde rata de participare s-a dublat.

Romania, in schimb, se numara printre putinele state din Europa in care, in totalul populatiei cu varste de peste 60 de ani, ponderea persoanelor angajate s-a redus semnificativ in ultimii ani, conform statisticilor Eurostat. Astfel, daca in anul 2000, 48% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 64 de ani erau active, in 2010 procentul a scazut la aproximativ 29,5%. Pentru populatia Romaniei cu varste de 65 de ani sau peste, scaderea este chiar mai accentuata: rata de angajare la nivelul persoanelor din acest segment de varsta s-a redus intr-o perioada de 10 ani cu doua treimi, de la 38,2% in 2000, la 13% in anul 2010.    

Reducerea ponderii persoanelor active in randul populatiei romanesti cu varste ce depasesc 60 de ani are o influenta directa asupra evolutiei nivelului de trai. Daca aceasta tendinta nu se va inversa, situatia se va inrautati simtitor, daca tinem cont de anticiparile privind imbatranirea populatiei. Conform estimarilor Natiunilor Unite, populatia Romaniei cu varsta de peste 60 de ani va deveni tot mai numeroasa, ponderea acesteia urmand sa creasca accelerat, de la 20%, in anul 2010, la 36% din totalul populatiei in 2050.

 O noua realitate a pensionarii 

Sistemele moderne de pensii ale viitorului vor fi formate din diferiti piloni- nu doar din cel de stat, mai degraba vor fi formate dintr-un mix de sisteme de economisire private si ocupationale, care vor determina veniturile la varsta pensionarii din viitor.

Dupa mai bine de un deceniu de reforme, aproape in toate tarile s-a putut observa un impact asupra structurii veniturilor la pensie, in special in statele cu reforme majore realizate din timp. Partea de venit generat de sistemele publice de pensii (pilonul I) a scazut in aproape toate tarile analizate in noul studiu Allianz Demographic Pulse. In Suedia, Germania sau Franta, de exemplu, valorile mai scazute ale veniturilor provenite din sistemul de stat au fost compensate de o mare parte a veniturilor din investitii si din planurile de economisire individuale, in conditiile in care planurile implementate in ultimul deceniu nu au ajuns inca in etapa de plata a beneficiilor. Prin urmare, se pune intrebarea daca venitul la varsta pensionarii va fi adecvat. Asa cum si Comisia Europeana arata in ”Adequacy Report”: "Au fost progrese importante in ceea ce priveste sustenabilitatea sistemelor publice de pensii, dar adecvarea veniturilor este mai putin impresionanta”.  

"Una dintre provocarile viitorului este aceea de a favoriza oportunitatile de pe piata muncii, astfel incat angajatii in varsta sa poata continua sa munceasca. Aproape doua treimi (65%) din forta de munca europeana este interesata sa imbine o activitate part-time cu o pensie partiala, ca alternativa la activitatile cu norma intreaga”, explica Ralph. "In orice caz, va trebui ca oamenii sa se adapteze la aceasta noua realitate ce se refera la pensionare si sa economiseasca mai mult. Acest lucru ar putea fi incurajat, de exemplu, prin cresterea deducerilor automate de pe statul de plata si a unor optiuni automate de pensii.”

Comunicat de presa


Ultimele stiri pe BankNews.ro: