Fitch a retrogradat ratingurile Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank
Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci
Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung si scurt ale Cyprus Popular Bank la nivelul 'D' (intrare in incapacitate de plata) si cele ale Bank of Cyprus la 'RD' (intrare selectiva in incapacitate de plata), de la 'B', din cauza pierderilor impuse creditorilor importanti, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine in urma acordului incheiat luni dimineata intre autoritatile de la Nicosia si Eurogrup, ca o preconditie pentru furnizarea pachetului de asistenta financiara de zece miliarde de euro Ciprului.
Faptul ca Bank of Cyprus va continua sa opereze in Cipru, in timp ce Cyprus Popular Bank va fi lichidata a dus la diferentierea ratingurilor lor pe termen lung ('D' pentru Cyprus Popular Bank si 'RD' pentru Bank of Cyprus).
Plafonul ratingului de suport al celor doua banci a fost revizuit la 'NF' de la 'B', iar ratingul de suport a fost retrogradat de la '4' la '5', ca rezultat al pierderilor impuse creditorilor importanti, apreciaza Fitch.
De asemenea, agentia a plasat marti sub supraveghere cu implicatii negative ratingul Hellenic Bank, a treia banca din Cipru. O plasare sub supraveghere cu implicatii negative inseamna ca Fitch ar putea cobori ratingul intr-o perioada de timp relativ scurta.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30% conform acordului prin care Ciprul primeste un pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat luni dimineata inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense, care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.
Planul prevede inchiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare banca cipriota, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei 'good bank', cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Cyprus Popular Bank si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni. Principalele institutii cipriote de creditare, Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, sunt prezente si pe piata din Romania.
Cyprus Popular Bank va fi impartita in doua entitati, activele viabile vor fi transferate catre Bank of Cyprus, iar activele toxice vor fi transferate la o banca de rebuturi care la un moment dat va fi inchisa, se arata in declaratia Eurogrupului (ministrii de finante ai zonei euro).
'Vor fi luate 9 miliarde de euro din facilitatea ELA (Asistenta de Lichiditate de Urgenta) a Bancii Centrale a Ciprului. Numai depozitele neasigurate de la Bank of Cyprus vor ramane inghetate pana la realizarea recapitalizarii', a anuntat Eurogrupul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului